СБУ викрила схему вербування військових ВМС російськими спецслужбами

 

Служба безпеки України заявляє, що виявила та нейтралізувала спроби російських спецслужб завербувати військовослужбовців Військово-морських сил України для створення інформаційної мережі. Про це повідомив 25 листопада керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук, інформує “Радіо Свобода“.

За його словами, ідеться про військових, які “відвідували Автономну Республіку Крим після її незаконної анексії”. Ткачук зазначив, що вербувальні пропозиції надходили більшості офіцерів ВМС України, які виїжджали до окупованого Криму. Операція військової контррозвідки СБУ тривала з 2014 року, додав представник СБУ.

“Військовослужбовців, які отримували вербувальні пропозиції від російських спецслужб, наша служба виявляла оперативно, і вони не встигали передати будь-яку важливу інформацію своїм російським кураторам”, – сказав Ткачук.

За даними представника СБУ, відносно двох старших офіцерів ВМС України за злочини, передбачені статтею 111 Кримінального кодексу України (“державна зрада”), вже винесено вироки – позбавлення волі на термін до 12 років уз’язнення.

“На сьогоднішній день наша служба не виключає, що всі ті голосні затримання, про які рапортує російська ФСБ з Криму, – це просто невдалі спроби вербовок громадян України“, – наголосив представник СБУ.

Починаючи із серпня 2016 року, російські спецслужби кілька разів інформували про затримання в окупованому Криму “диверсантів”, нібито надісланих Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України. Українська сторона заперечує причетність затриманих Росією громадян України до розвідувальної або диверсійної діяльності.

Читайте також:
В штабі АТО прокоментували затримання в Криму екс-військового Чорноморського флоту

В окупованому Криму затримали відставника Чорноморського флоту, звинувачують у держзраді. ВІДЕО

Російські дипломати хочуть побачитися із затриманими українськими дезертирами з Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна