Суд у справі екс-беркутівців, де мали допитати Януковича, перенесли через дії “Правого сектора”

 

Активісти партії “Правий сектор” та “Автомайдану. Київ” заблокували вивезення з Лук’янівського слідчого ізолятора обвинувачуваних у розстрілі 48 активістів Євромайдану п’ятьох колишніх співробітників спецпідрозділу “Беркут” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури й Олега Янишевського. Про це повідомляють “Українські новини” з посиланням на прес-секретаря “Правого сектору” Артема Скоропадського.

З його слів, у партії побоюються, що суд відпустить обвинувачуваних з-під варти.

Внаслідок того, що близько 30 активістів із прапорами “Правого сектора” й організації “Вільні люди” перебували біля виїзду із СІЗО, не відбувся допит у Святошинському райсуді екс-президента Віктора Януковича, який проходить у справі “беркутівців” як свідок. Він мав давати свідчення в режимі відеоконференції, переюуваючи в суді в Ростові.

Мітингувальники біля СІЗО тримали плакати з написами “Убивць Небесної сотні за ґрати”, “Кров Небесної сотні на ваших руках” і “Убивцям – в’язницю”.

Активісти стверджують, що при виїзді автомобіля з території установи одному із мітингувальників дозволяють оглянути машину на наявність обвинувачуваних у транспорті.
При цьому правоохоронців поряд із мітингувальниками немає.

Тим часом Святошинський районний суд Києва, у зв’язку з відсутністю в залі обвинувачених, запропонував перенести засідання на 2 грудня.
Але Янукович заявив, що виступає проти перенесення. Крім того, він повідомив, що цей допит був його власною ініціативою.

“Я просив би вас, Ваша честь, за будь-якої можливості сьогодні провести засідання. Це дуже важливо. Ми зробили все, що необхідно разом з моїми помічниками, з допомогою ростовського суду, щоб був якісний зв’язок. І нас попереджали, що готуються провокації. Тому суд повинен врахувати, що це також порушення закону. І ті, хто порушує ці закони і перешкоджає сьогодні засідання суду, повинні бути покарані”, – сказав екс-президент-втікач.

Проте суд переніс засідання на 28 листопада, 13:00 за київським часом.

viktor-yanukovich-v-sudi-rostova-na-donu

Перед тим суд брав перерву на 20 хвилин. Крім того, суддя Святошинського суду не дозволив Віктору Януковичу зробити підготовану ним заяву, пояснивши це тим, що час для допиту свідків ще не настав.

Янукович закликав використати українське законодавство, щоб до понеділка розібратися із блокуванням обвинувачених, і пообіцяв з’явитися на новий допит по скайпу.

Ростовський суд підтвердив можливість забезпечити проведення повторної відеоконференції 28 листопада.

Водночас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, коментуючи заяву екс-президента, наголосив, що силовики свідомо не втручалися в блокування СІЗО. За його словами, Національна поліція та Нацгвардія забезпечать доставку підсудних у суд. “як тільки буде технічна можливість”.

“Янукович вже достатньо спровокував крові та бід в Україні. МВС не буде брати участь у черговій провокації московської маріонетки і вступати у силовий конфлікт із протестувальниками. Тим більш, що точка зору і мотиви цих людей нам зрозумілі і багато у чому ми їх поділяємо”, – написав глава МВС у “Фейсбуці”.

Натомість прокурор Яніс Симонов спростував заяви про можливе звільнення “беркутівців” судом. За його словами, підсудним нещодавно продовжили арешт ще на два місяці.

Читайте також:
Луценко пояснив, чому не варто очікувати нічого важливого від допиту Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна