Свічка, і не тільки. Меморіальні заходи до роковин Голодомору

golodomor-2016

День пам’яті жертв голодоморів — щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.
Новинарня” інформує про меморіальні заходи 2016 року, які починаються 24 листопада.
Головні події, зокрема загальнонаціональна хвилина мовчання та акція “Свічка пам’яті” – 26 листопада.

Гасло – “Голодомор не зламав українців!”

24 листопада (четвер)

12:00
Український інститут національної пам’яті презентує  проект “Незламні”, що розповідає про 15 постатей, яких пережите в 1932-1933 роках не знищило ані фізично, ані духовно.
Це — автор Акта проголошення незалежності України у 1991-му Левко Лук’яненко, оперна співачка Євгенія Мірошниченко, дисиденти Іван Світличний та Олекса Тихий, художниця Катерина Білокур, письменники Василь Барка, Олесь Гончар, лікарка Нонна Ауска, поет Дмитро Білоус, філософ Микола Руденко, модель Євгенія Сакевич-Даллас, музейник Михайло Сікорський, кінодраматург Борис Хандрос, прозаїк Анатолій Дімаров, живописець Опанас Заливаха.

(Національний музей «Меморіал жертв Голодомору»  (вул. Лаврська, 3).

13:00
У Києві розпочнеться триденне засідання Платформи європейської пам’яті та сумління (Platform of European Memory and Conscience).
Цеміжнародний проект, покликаний досліджувати діяльність і злочини тоталітарних режимів у Європі в XX столітті та не допустити відновлення тоталітаризму в Європі. Створений 14 жовтня 2011 року в Празі під час саміту прем’єр-міністрів Вишеградської групи. Станом на травень 2015 р. Платформа об’єднує 51 учасника з 13 країн ЄС, Молдови, України, Ісландії, США та Канади. Гасло Платформи – «Демократія має значення». Від України до Платформи входять – Український інститут національної пам’яті, Меджліс кримських татар, Центр дослідження визвольного руху.

 25 листопада (п’ятниця)

14:00
Лекція
заступника голови Українського інституту національної пам’яті Володимира Тиліщака на тему“1932-1933: як вбивали голодом Україну”.
(Мініcтерство охорони здоров’я України, Грушевського, 7).

18:00
Презентація документального фільму “Окрадена земля”.
Режисер-постановник фільму, канадець українського походження Юрій Луговий є членом Академії канадської кінематографії і телебачення, відомий за фільмами «Береза Картузька», «Свобода дорогою ціною», «Українці в Квебеку». Також за його участі до 50-х роковин українського Голодомору вийшов документальний фільм «Жнива розпачу», перший з цієї теми, за який Юрій Луговий 2008 року був нагороджений орденом України «За заслуги».
Фільм базується на раніше невідомих архівних документах, коментарях провідних дослідників і спогадах свідків Голодомору. В тому числі – із пограниччя з Російською Федерацією, Харківщини й Донеччини.
(Український дім, Київ, вул. Хрещатик, 2).

19:00
Наслідки “п’яти колосків”: незасвоєні уроки
Лекція за участі історика й громадського активіста Ростислава Мартинюка.
«Експертний корпус» запросив до розмови дослідника проблемних ділянок української історії, , щоб разом дослідити історію, уникаючи плачів та штампів.
Зондуються такі теми:
• Люди, які вижили після 1932-33 років – найгірші елементи соціуму чи найкращий приклад самозахисту?
• Трактування Голодомору – від народу-страждальця до народу-борця: зміна історичної парадигми
• Як змінилася поведінка українців після 1933 року?
• В чому проявляється психологічна родова травма українців і скільки це триватиме?
• Як не перетворити пам’ять про наші втрати та їх причини на бездушний фетишизм?
(креативний простір Projector, вул. Воздвиженська, 34а)
FB

26  листопада (субота)

14:30
Вшанування біля Національного меморіалу жертв Голодомору у Києві за участі свідків Голодомору, президента України Петра Порошенка, очільників українських церков, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради, членів Платформи європейської пам’яті та сумління, представників дипломатичних установ, громадськості.
(вул. Лаврська, 3)

svichka-pamyati16:00
Загальнонаціональна хвилина мовчання та акція “Запали свічку пам’яті”.
Заклик – із настанням темряви запалити і поставити свічку на підвіконня так, щоб її було видно з двору – на знак скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів наших співвітчизників.

17:30-19:00
Благодійно-просвітницька акція “Свічка пам’яті”.
Під час заходу в Палаці “Україна” прозвучать народні псальми від гурту “Стодивниця» (керівник Ірина Барамба) та духовна музика у виконанні хору Київської православної богословської академії “Axios” (регент Надія Купчинська), поезія у виконанні Ахтема Сеїтаблаєва, Каті Степанкової, Наталі Васько, Лариси Руснак, Анатолія Матвійчука, «Свічка» від народної артистки Оксани Білозір.
У малому залі палацу відбудеться відкрита лекція про Голодомор Людмили Гриневич.
Також збиратимуть кошти на підтримку геріатричного центру в Станиці Луганській, що на лінії перетину з окупованою територією.
(Національний палац мистецтв «Україна»)

Жалобні заходи пройдуть по всій Україні на центральних площах чи біля пам’ятних знаків Голодомору.
Світовий конгрес українців цими тижнями організовує вшанування у 32 країнах світу.

Читайте також:
Каліфорнія встановила День пам’яті жертв Голодомору в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна