Європарламент прирівняв боротьбу з російською пропагандою до боротьби з ІДІЛ

 

Європарламент підтримав резолюцію щодо боротьби з антиєвропейською пропагандою з боку Росії та різноманітних терористичних організацій. Про це повідомляється на сайті ЄП.

Резолюція ухвалена 304 голосами “за”, проти – 179 депутатів, 208 утрималися.

Перед цим у Європарламенті заслухали доповідь щодо впливу пропаганди Російської Федерації та “Ісламської держви”, яку представила екс-міністр закордонних справ Польщі Анна Фотига.

“Що стосується Російської Федерації, то зараз ситуація зрозуміла. Після анексії Криму та агресії в східній частині України багато країн повною мірою усвідомлюють вплив дезінформації та маніпуляції [РФ]”, – сказала Фотига.

У резолюції відзначається, що пропагандистський тиск на ЄС з боку Росії та ісламістських терористичних груп зростає. Метою антиєвропейської пропаганди як уряду РФ, так і терористів є “спотворення істини, прагнення посіяти страх, спровокувати сумніви і розділити ЄС”.

Для того, аби успішно протидіяти антиєвропейській пропаганді, депутати Європарламенту пропонують посилювати “стратегічні комунікації” всередині ЄС, більше інвестувати у підвищення обізнаності, освіти, онлайн та місцеві засоби масової інформації, журналістські розслідування та інформаційну грамотність.

У резолюції підкреслюється, що ЄС повинен протистояти кампанії дезінформації та пропаганди як міжнародних гравців на рівні держав, таких як Росія, так і недержавних суб’єктів міжнародних відносини, таких як ІДІЛ (Daesh), “Аль-Каїда” та інші джихадистські терористичні групи.

Євродепутати попереджають, що Кремль посилив свою пропаганду проти ЄС після анексії Криму та початку гібридної війни на Донбасі. Вони зазначають, що “російська влада використовує широкий спектр засобів і інструментів, таких як аналітичні центри, багатомовні телеканали (наприклад, Russia Today), псевдоінформаційні агентства (наприклад, Sputnik), соціальні медіа та інтернет-тролі, щоб кинути виклик демократичним цінностям, розділити Європу, зібрати внутрішню підтримку і створити враження, що держави-сусіди ЄС на сході є “державами, що не відбулися” (failed states)”, – йдеться у прес-релізі Європарламенту.

ЄП засудив “російську підтримку євроскептичних сил”, ультраправих та популістських партій у країнах Євросоюзу.

Депутати Європарламенту закликали держави-члени ЄС налагодити тіснішу співпрацю, щоб захистити суспільство від вербування до лав джихадистів та підвищити стійкість до радикалізації.

Євродепутати пропонують поширювати антиджихадистьку інформацію для протидії ІДІЛ, “в тому числі шляхом розширення прав і можливостей та підвищення наочності від авторитетних мусульманських проповідників”.

У резолюції також міститься заклик до поглиблення співпраці між ЄС і НАТО з питань стратегічних комунікацій.

Читайте також:
Європарламент висловився за створення спільного оборонного союзу та ОК

Через “історію Лізи” уряд Німеччини посилює боротьбу з російською пропагандою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна