Хейсера Джемілєва звільнять 25 листопада, проте в Україну можуть не випустити

 

Термін відбування покарання сина лідера кримських татар Хайсера Джемілєва закінчується в суботу, 26 листопада, проте за російським законодавством, його мають звільнити в останній робочий день перед завершенням терміну, тобто в п’ятницю, 25 листопада. Про це в коментарі “Крим.Реалії” повідомив російський адвокат ув’язненого Микола Полозов.

Для звільнення Джемілєва він має намір задіяти консульські служби України на території Росії. За його словами, це необхідно для мінімізації ризиків, пов’язаних з намірами сім’ї Джемілєва привезти його після звільнення з колонії до Києва.

“Планується, що консули приїдуть до колонії на службовому транспорті, на якому і перевозитимуть Хайсера. Цей транспорт не підлягає огляду і його не можна зупиняти. Я сподіваюсь, що це буде мінімальною гарантією того, що стосовно нього не будуть здійснюватися провокації з боку російських правоохоронців”, – каже адвокат.

Полозов зазначив, що Хайсеру Джемілєву можуть не дозволити залишити Росію у зв’язку з тим, що стосовно нього діє трирічний адміністративний нагляд. Крім того, адвокат не виключає, що стосовно ув’язненого в Росії може бути порушена нова кримінальна справа.

“Не можна виключати, що стосовно Хайсера можуть сфабрикувати нову справу. Ну, наприклад, що він щось вкрав у колонії або напав на охоронця. Також провокації можливі, коли він звільниться. Хтось може підбігти, кинути якийсь патрон, і це стане підставою для його подальшого затримання. Тому основним завданням у момент звільнення Хайсера, буде забезпечення повної його ізоляції від можливості доступу будь-яких правоохоронних органів Росії”, – каже Микола Полозов.

За його словами, якщо Хайсеру Джемілєву не дозволять виїхати в Україну, його доставлять на територію українського консульства в Росії, і він залишиться там до вирішення всіх проблемних моментів.

У 2013 році Хайсера Джемілєва визнали винним у вбивстві з необережності знайомого своєї сім’ї Февзі Едемова з батьківської рушниці.

Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли із сімферопольського СІЗО в Краснодарський край.

Верховний суд Російської Федерації скоротив на півтора року термін ув’язнення в 5 років, визначений Краснодарським крайовим судом для Хайсера Джемілєва. При цьому Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року визначив йому міру покарання у вигляді 3 років і 8 місяців позбавлення волі.

Хайсер Джемілєв відбуває покарання в Астраханській колонії №10.

Читайте також:
Джемілєв прогнозує швидкий розпад Росії і звільнення Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна