Питання з наданням Україні “безвізу” – вирішене, – Єлісєєв

 

На саміті Україна – Європейський союз, який відбудеться 24 листопада в Брюсселі, не буде названо точну дату отримання нашою державою безвізового режиму з країнами ЄС. Пов’язано це з неврегульованим до кінця механізмом призупинення безвізового режиму. Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” заявив заступник голови адміністрації президента Костянтин Єлісєєв.

Водночас, питання з наданням Україні “безвізу” – вирішене. Причому, на нашу користь.

“Слід відразу зауважити, що у нас на Саміті, окрім візової лібералізації, буде багато інших питань: виконання Мінських домовленостей, продовження антиросійських санкцій, торгово-економічні, включаючи імплементацію Угоди про асоціацію в частині зони вільної торгівлі, перспективи укладення угоди про спільний авіаційний простір та розбудову стратегічного партнерства у сфері енергетичної безпеки. Будемо обговорювати й пришвидшення ратифікації з боку Нідерландів Угоди про асоціацію. Ми звичайно хочемо, щоб Саміт увінчався конкретними досягненнями. Очевидно, що хочуть цього і наші партнери, які направляють нам важливий сигнал підтримки шляхом ухвалення Радою ЄС на рівні послів рішення про початок міжінституційних переговорів щодо безвізу. Нарешті крига скресла і після багатомісячної паузи Євросоюз вирішив ухвалити таке довгоочікуване рішення”, – зазначив Єлісєєв.

Також він не виключив, що в грудні може бути позитивне рішення і тоді можна буде говорити про отримання можливості безвізового відвідування країн ЄС українцями.

“Я розумію ваше прагнення і прагнення суспільства почути конкретну дату. Я дипломат і завжди кажу, що прогнозування щодо дат це справа невдячна. Кожне рішення ЄС дається нам потом, і іноді, на превеликий жаль, й кров’ю. І це якраз та ситуація, коли нам дуже непросто. Коли ми були вже на грані отримання безвізу, на жаль, ви знаєте, в Європі сталася міграційна криза, яка має надвеликі політичні наслідки для лідерів ЄС і негативно впливає на внутрішню стабільність самого ЄС. Тому і сталися затримки з наданням нам безвізового режиму”, – сказав він.

Читайте також:
Клімкін: лишається лише формальна частина процедури на шляху до “безвізу”

У ЄС назвали час, коли буде введено безвіз для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна