Річниця двох революцій: що відбуватиметься в Києві у День гідності і свободи

 

У понеділок, 21 листопада, в річницю початку Помаранчевої революції 2004 року та Революції гідності 2013 року, Україна відзначає День гідності та свободи. Це свято було скасоване Януковичем і поновлене Порошенком.
Новинарня” поцікавилася, що в цей день відбуватиметься на революційному майдані Незалежності, і не тільки.

Євромайдан 2013

Євромайдан 2013

Опозиційно

Низка організацій об’єдналися в Комітет революційних громадських організацій і партій та планують провести на Майдані “Марш гідності”. Усіх охочих закликають збиратися на 19:00.

Це опозиційна акція, в ході якої очікується підпал шин та, можливо, інші радикальні дії.

Оборона Майдану в лютому 2014 року

Оборона Майдану в лютому 2014 року

“Ми прагнемо згадати кров і холодну бруківку вулиці Небесної Сотні.
Ми хочемо глянути в очі один одному, згадати нашу єдність, відчути, що нам є на кого розраховувати у вирішальний момент.
Нагадаймо владі, що ми – її судді.
Нагадаймо, що нема такої влади, яка змогла б керувати українцями без їхньої на це згоди.
Нагадаймо ворогам, що рано вони забули свій переляк, рано попіднімали голови.
Революцію не закінчено, ми нічого не забули і нікого не пробачили. Ми завершимо свою справу. Не буває такої зими, яка вистудила б наші вогні. З прийдешнім святом, брати і сестри!” – йдеться на сторінці акції у “Фейсбуці“.

Серед організаторів “Маршу гідності” – “Добровольчий рух ОУН” (Микола Коханівський), “Чорний комітет”, Комітет визволення політв’язнів, “Правий сектор”, “Новий вогонь” (Дмитро Різниченко), ОУН (д), “Київське віче”, ГО “Луганці”, “Білий молот”, “Національний альянс”, КМО УРП та УНСО.

Охочих долучитися до маршу закликають одягтися “революційно, як два роки тому”, і прихопити з собою “вічно актуальні шини, фаєри, смолоскипи”.

Микола Коханівський напередодні “Маршу гідності” заявив: “До нас є питання: як ви повалите режим? Ми дамо всі відповіді зважаючи на те, скільки людей вийде 21 листопада. Якщо 21-го вийде 100 тисяч – режим впаде, і ми готові брати за це на себе відповідальність. Якщо вийде 300 людей – ми готові боротися і зробити максимум з цими 300 людьми, як ми робимо завжди… Ми маємо право закликати народ виходити і захищати свою Батьківщину, як це сталося в 2013-2014 році. Мовчати ми не маємо ніякого права”.

Колишній народний депутат Степан Хмара – також серед співорганізаторів акції. “Влада, яка прийшла на крові Майдану, зрадила ідеї Майдану, здає державу російському окупанту під виглядом мінських домовленостей… 21 листопада кожний українець має вийти на Майдан і висловити свою позицію і своє відношення до нинішньої продажної влади”, – заявив він.

Читайте також
про події в річницю перемоги Революції Гідності 20-21 лютого 2016:
Масові акції до других роковин Майдану в Києві переросли в погроми.
Хроніка 20 лютого

“Білий молот”, Пінчук, Росія?
Хто стоїть за “Революційними правими силами” на “Майдані 3.0”

Зараз ультраправий Владислав Горанін (“Білий молот”) – так само серед організаторів “нового Майдану”, як і в лютому цього року.

ВО “Свобода”, Радикальна партія Ляшка, Цивільний корпус “Азов”/Національний корпус та політична сила Дмитра Яроша, судячи з їх сайтів, не анонсують акцій у Києві на цей день.

Так само – ВО “Батьківщина”.
Натомість партія Юлії Тимошенко запустила сайт під назвою “Революція гідності. Наші герої”, приурочений до Дня Гідності та Свободи.
Сайт детально розповідає про членів партії “Батьківщина”, які були учасниками акцій протесту в Києві та інших містах України під час Революції Гідності у 2013-2014 роках.

Офіційно

Напередодні Дня Гідності й Свободи з офіційним зверненням виступив президент Петро Порошенко.
Він заявив, що “у людей є підстави для невдоволення, і кожний вільний громадянин у вільній Україні має невід’ємне право на протест”.
Але президент не допустить сценарію гострих внутрішніх конфліктів в Україні, які зроблять її незахищеною перед зовнішньою агресією.

З нагоди Дня Гідності і Свободи плануються також офіційні заходи. На засіданні 18 листопада Кабінет Міністрів, відповідно до виданого ще в жовтні указу президента, затвердив план заходів з підготовки та відзначення Дня Гідності.

Згідно з повідомленням на сайті уряду, план передбачає проведення меморіальних, урочистих та культурно-мистецьких заходів за участі представників влади, учасників обох революцій і АТО, волонтерів тощо. Зокрема, покладання квітів до пам’ятників Героям Небесної сотні та полеглим під час бойових дій у Донецькій і Луганській областях.

Розклад конкретних заходів, очевидно, слід шукати на сайтах місцевої влади. Однак на сайтах КМДА та Київради такої афіші немає (на відміну, від, наприклад, Львівської міськради).

Хіба що КМДА інформує, що “до річниці Революції Гідності і Свободи у столиці відкрилася фотовиставка «Майдан – фортеця духу», де зображено хронологію тих подій”, організатор – Національна спілка фотохудожників України.
Відвідувачі виставки можуть побачити роботи фотографів Ігоря Бабія (VarrIng), Івана Лисюка, Сергія Аніськова.
Виставка працюватиме до 28 листопада за адресою: вул. Госпітальна, 24-А, Національний історико-архітектурний музей “Київська фортеця”. Вхід вільний.

miting-21-listopada-2015Нагадаємо, 2015 року, під час відзначення другої річниці початку Євромайдану, влада намагалася організувати на майдані Незалежності концерт (студентський музичний марафон “Вільні творять майбутнє!”).

Проте тривав він недовго: вже хвилин за 15 після початку радикали, обурені “шоу” на місці загибелі людей під час Революції гідності, зірвали концерт криками “Ганьба!”, “Банду геть!”, “Революція триває!” тощо. Вони також вимагали розібрати тимчасову огорожу навколо сцени біля стели Незалежності.

Один із лідерів радикалів, колишній учасник Автомайдану Сергій Коба привіз звукову техніку, після чого навколо його автомобіля, який стояв навпроти спорожнілої сцени, відбувся малолюдний стихійний мітинг зі звинуваченнями на адресу влади.

Історично

Як повідомили “Новинарні” у прес-службі Українського інституту національної пам’яті, 21 листопада о 16:00 в Українському домі відбудеться презентація мультимедійної мандрівної виставки “Відважні: Наші герої”, присвяченої 100-річчю Української революції.

vidvazhni-nashi-geroyi-2

Виставка складається з шести модулів, на яких представлені реконструйовані типажі революційних епох – від Січових стрільців до майданівців. Доповнюють виставку тематичні відеоролики з кінохроніки та художніх колажів.
Експозиція триватиме протягом 21–24 листопада. Вхід вільний.

Цього ж дня, 21 листопада, о 18:00, в Українському домі відбудеться презентація книги “Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах”.
У презентації візьмуть участь голова УІНП Володимир В’ятрович, письменники Андрій Курков та Олександр Ірванець, гурт “Гайдамаки”, художник Олександр Мельник та інші.

Із 19 по 27 листопада в “Мистецькому арсеналі” працює культурно-освітня програма “Арсенал Свободи” Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності.

Із повним планом заходів “Мистецького арсеналу” до Дня гідності та свободи можна ознайомитися за цим посиланням.




Закрито

21 листопада формально потрапляє в період активності так званого “плану “Шатун”, який, відповідно до заяв влади, нібито складений у Москві для дестабілізації внутріполітичної ситуації в Україні.

Як повідомлялося минулого тижня, Національна поліція отримала десять заявок на проведення в Києві акцій протесту в період з 15 до 22 листопада. Найбільші наразі очікування загострення припали на 15 листопада, коли порядок у центрі міста забезпечували майже 5 тисяч силовиків – приблизно стільки ж, скільки й учасників протестних акцій.
Тоді вулиця Хрещатик закривалася для руху, а на мітинги пропускали через рамки металошукачів.

Заходи безпеки заплановані і на цей понеділок. Закривається для авто майже весь центр Києва, будуть металодетектори.

Як повідомив радник голови МВС Зорян Шкіряк, “21-22 листопада, в період відзначення річниці Революції Гідності та проведення масових заходів, рівень терористичної загрози у Києві залишається підвищеним.

“За оперативною інформацією, російські спецслужби та внутрішні деструктивні сили не полишають намірів здійснення провокацій у День Гідності і Свободи. Не виключено, що для здійснення провокативних дій може використовуватись патріотична риторика і гасла”, – зазначив Шкіряк.

За його словами, 21 листопада у місцях проведення заходів і місцях масового скупчення людей буде встановлено рамки з металошукачами, наряди поліцейських з металодетекторами, працюватимуть кінологи та оперетивники в цивільному.

Також, у зв’язку з масовими заходами до річниці Революції Гідності 21 листопада буде обмежено рух автотранспорту деякими центральними вулицями Києва.
Розпорядження КМДА прийнято відповідно до листів головного управління Нацполіції у місті Києві та Управління держохорони від 18 листопада “у зв’язку з великою кількістю заяв, поданих на проведення масових акцій”.

Як повідомляє прес-служба КМДА, з 06:00 ранку 21 листопада до закінчення заходів буде перекрито рух транспортних засобів на:

  • вул. Хрещатик (на відрізку від вул. Б. Хмельницького до буд. № 3 на вул. Хрещатик),
  • вул. Михайлівській (на відрізку від вул. Хрещатик до перетину з вул. Костьольною),
  • вул. Архітектора Городецького, вул. Ольгинській та вул. Інститутській (на відрізку від алеї Героїв Небесної сотні до буд. № 13/14 на вул. Інститутській).

shema-obmezhennya-ruhu-21-11-2016-1

Окрім того, з 06:00 21 листопада 2016 року і до закінчення заходів у встановленому порядку буде здійснено тимчасове обмеження або заборона руху транспортних засобів на:

  • вул. Лаврській (на відрізку від площі Слави до вул. Цитадельної),
  • вул. Цитадельній (на відрізку від вул. Лаврської до вул. Лейпцизької),
  • пров. Лаврському, вул. Банковій (на відрізку від вул. Інститутської до вул. Круглоуніверситетської),
  • вул. Круглоуніверситетській (на відрізку від буд. № 11/19 на вул. Круглоуніверситетській до вул. Лютеранської),
  • вул. Лютеранській (на відрізку від вул. Круглоуніверситетської до вул. Заньковецької),
  • вул. Заньковецькій (на відрізку від вул. Лютеранської до вул. Архітектора Городецького),
  • вул. Інститутській (на відрізку від вул. Садової до вул. Шовковичної),
  • вул. М. Грушевського (від вул. Садової до пров. Кріпосного).

shema-obmezhennya-ruhu-21-11-2016-2

Департаментом транспортної інфраструктури КМДА будуть внесені відповідні зміни у роботу маршрутів наземного пасажирського транспорту загального користування, шлях слідування яких проходить вулицями, на яких діятимуть обмеження.

У зв’язку з запланованими заходами до третьої річниці Революції гідності 21 листопада можливі також зміни в роботі станцій Київського метрополітену.
Зокрема, повідомляє сторінка КМ у “Фейсбуці”, для уникнення скупчення людей, заплановано закриття входу та виходу зі станції метро “Хрещатик” до вулиці Інститутська.

“Просимо киян і гостей столиці з розумінням поставитися до ситуації та враховувати дану інформацію під час планування маршрутів”, – зазначили в КМДА.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна