У Киргизії затримали спільника російських пранкерів, причетного до розіграшу Порошенка

 

У Киргизстані затримали громадянина республіки, який був у контакті з російськими пранкерами, що організували телефонну розмову від імені президента Алмазбека Атамбаєва з президентом України Петром Порошенко
Про це повідомляє в п’ятницю, 18 листопада, російський “Інтерфакс”, посилаючись на прес-службу киргизького міністерства закордонних справ.

“Правоохоронними органами республіки був затриманий громадянин Киргизстану, який був в контакті з пранкерами, які організували згадану телефонну розмову. В даний час затриманого помістили під варту до з’ясування слідством усіх обставин справи”, – ідеться в повідомленні.

“Раніше між главою МЗС Киргизстану Ерланом Абдилдаєвим і міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним з ініціативи української сторони відбулася телефонна розмова. Сторони домовилися провести спільне розслідування, підсумки якого будуть розглянуті в ході двосторонньої зустрічі, запланованої на полях РМЗС ОБСЄ в Гамбурзі на початку грудня”, – повідомили в МЗС Киргизії.

За словами дипломатів, “тільки за підсумками цієї зустрічі можна буде визначити ступінь провини відповідних співробітників з обох сторін, мимоволі залучених до інциденту”.

Читайте також:
Цеголко: До пранку над Порошенком причетні ФСБ і МЗС Киргизстану

Нагадаємо, 2 листопада прес-служба президента України повідомила, що він провів телефонну розмову з президентом Киргизії Атамбаєвим. Новина на сайті глави держави виглядала як звіт про типові переговори між лідерами двох країн. Однак в апараті президента Киргизії інформацію спростували.
Невдовзі повідомлення про розмову з сайту Банкової зняли, а речниця МЗС України Мар’яна Беца визнала, що це була провокація, яка мала на меті перешкоджання просуванню в ООН важливої ініціативи з прав людини у Криму (зрештою Киргизстан “утримався”).

17 листопада пранкер російський Вован (Володимир Кузнєцов) опублікував 15-хвилинний “запис розмови” Порошенка з нібито президентом Киргизстану Атамбаєвим. Кузнєцов заявив, що розмову з Порошенком провів насправді він.

Прес-секретар президента України Святослав Цеголко опублікував розшифровку неохопленої пранкером частини розмови Порошенка з людиною, яка представилася президентом Киргизії. Він заявив: розслідування показало, що, крім ФСБ РФ, на жаль, не обійшлося без участі співробітників зовнішньополітичного відомства Киргизстану, “адже вони сприяли організації розмови, надавши контактні телефони Адміністрації президента Киргизстану, апотім, коли все сталося, кілька днів не відповідали на дзвінки з України”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна