МВФ виставив Україні вимогу покарати топ-корупціонерів та назвав умову четвертого траншу

 

Міжнародний валютний фонд наголошує, що, попри певний поступ у боротьбі з корупцією в Україні, досі не затримані високопосадовці-корупціонери. Про це йдеться у заяві місії МВФ, оприлюдненій у п’ятницю, 18 листопада.
Заяву зроблено за підсумками роботи місії на чолі з Роном Ван Руденом, яка працювала в Україні з 3 по 17 листопада.

“У той час як був досягнутий певний прогрес у створенні нових інститутів, в тому числі Національного антикорупційного бюро України, а також публікації декларацій активів посадових осіб високого рівня, (…) відчутних результатів у переслідуванні і засудженні корумпованих чиновників високого рівня та вилучення доходів від корупції досі не досягнуто”, – сказано в заяві місії.

“Влада повинна залишатися єдиною в своїй рішучості продовжувати просувати реформи, чинячи опір тиску популістів і долаючи опір з боку зацікавлених кіл. Вирішальні кроки особливо необхідно зробити для боротьби з корупцією, яка залишається найбільш часто згадуваною перешкодою для ведення бізнесу в Україні”, – зазначили в МВФ.

Також із заяви стало відомо, що МВФ не виділить Україні четвертий транш кредиту до затвердження держбюджету.

“Місія провела конструктивні обговорення з владою з питань політики, необхідної для завершення третього перегляду програми. Владі потрібно більше часу для забезпечення середньострокової фіскальної стійкості, в тому числі прийняття держбюджету-2017 відповідно до програмних цілей, забезпечення фінансової стабільності”, – заявляє місія МВФ.

У заяві також коментують рішення уряду вдвічі збільшити мінімальну зарплату.

На думку Фонду, Україні необхідно вирішити питання зростання продуктивності праці та конкурентоспроможності після підвищення “мінімалки”.

МВФ вважає, що політика української влади повинна фокусуватися на прискоренні реформи неефективного державного сектору економіки, поліпшенні бізнес-середовища та боротьбі з корупцією для залучення інвестицій і підвищення потенціалу економіки.

Необхідно продовжувати фіскальну консолідацію для забезпечення прийнятного рівня заборгованості за підтримки пенсійної реформи.

Щодо грошово-кредитної політики, то вона повинна бути стриманою і спрямованою на подальше зниження рівня інфляції і відновлення міжнародних резервів у рамках гнучкого режиму валютного курсу.

Місія закликає українську владу продовжувати реформи, опираючись популістському тиску і протидіючи пов’язаним із владою особам.

Нагадаємо, третій транш МВФ виділив Україні після річної перерви в кредитуванні у середині вересня 2016 року.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна