НАБУ просить арештувати підозрюваного голову Рахункової палати, бо той утече в Донецьк

Національне антикорупційне бюро України вважає, що голову Рахункової палати Романа Магуту, якому повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем, треба взяти під варту, оскільки він може втекти до окупованого Донецька. Про це інформує прес-служба НАБУ.

“НАБУ не може погодитися з позицію органів прокуратури, висвітленою у ЗМІ, щодо обрання запобіжного заходу голові Рахункової палати України, не пов’язаного з триманням під вартою. Зокрема, через високий ризик його втечі до тимчасово окупованої території (м. Донецьк), де підозрюваний та члени родини мають об’єкти житлової нерухомості”, – йдеться у повідомленні.

Як відомо, до переїзду на керівні посади в Київ Магута жив і працював у Донецьку. Рахункову палату він очолив при президенті Януковичу в 2012 році.

Водночас у Бюро зазначили, що НАБУ “вітає оперативну реакцію генерального прокурора на матеріали, зібрані детективами Бюро в ході розслідування”.

У Бюро наголосили на необхідності дотримання всіх процедурних норм, у тому числі й в частині оприлюднення інформації до фактичного повідомлення про підозру.
“Нехтування цими правилами може зашкодити розслідуванню”, – додали в Бюро.

Читайте також:
Луценко підписав підозру голові Рахункової палати за махінації з житлом

У НАБУ нагадали, що 16 листопада детективи Національного антикорупційного бюро України з прокурором САП повідомили про підозру голові Рахункової палати України Роману Магуті у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (“зловживання владою або службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки”).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у період з січня 2014 року по березень 2015 року Роман Магута, зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах головного контролера – директора департаменту з питань АПК, природоохоронної діяльності та надзвичайних ситуацій Рахункової палати України Марії Шулежко, через підготовку та підписання низки службових документів вчинив умисні дії, результатом яких стало протиправне відчуження двокімнатної службової квартири у приватну власність родича Шулежко (племінника).

У НАБУ зазначили, що наприкінці 2013 року на підставі клопотань голови Рахункової палати про вирішення питання забезпечення службовим житлом працівників цієї установи до плану бюджетних асигнувань внесено зміни про збільшення витрат в сумі 7,025 млн. грн. на капітальне будівництво (придбання) житла.

У грудні 2013 року Рахунковою палатою в межах зазначених витрат придбано квартиру вартістю 1,391 млн. грн., яку в березні 2014 року, як службове житло, надано головному контролеру Марії Шулежко.
“Зазначимо, що на відміну від інших працівників, ця особа службового житла не потребувала”, – наголосили в Бюро (в неї вже була приватизована квартира).

За даними НАБУ, в серпні 2014 року зазначена нерухомість на підставі листа голови Рахункової палати виключена з числа службових, а в лютому 2015 року приватизована родичем Шулежко. За кілька днів після того – подарована їй.

За вимогами Кримінального процесуального кодексу України повідомлення про підозру голові Рахункової палати України підписано генеральним прокурором України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна