ГПУ підготувала підозру Януковичу в “церковній справі” та просить позбавити недоторканності Новинського

 

Генеральна прокуратура підготувала підозру екс-президенту Віктору Януковичу щодо тиску на покійного митрополита УПЦ Московського патріархату Володимира (Сабодана). Про це під час засідання Регламентного комітету Верховної Ради повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

Комітет ВР розглядає подання Генпрокуратури щодо притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від “Опозиційного блоку” Вадима Новинського, який також задіяний у “церковній” справі і ймовірно був посібником Януковича.

Юрій Луценко зазначив, що ГПУ з травня 2014 року зареєструвала провадження у справі щодо незаконного позбавлення волі у вересні-грудні 2013 року громадянина Олександра Драбинка, станом на той час – особистого помічника глави УПЦ МП.

Справа кілька разів поверталась до суду в прокуратуру і назад. “Ця справа умисно стиснута до епізоду, щоб вивести з-під підозри основних винуватців”, – наголосив Луценко.

“Сьогодні управління Генпрокуратури з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, підготувало до вручення підозра екс-президенту України Віктору Януковичу щодо скоєння цього злочину”, – сказав Юрій Луценко.

За словами Луценка, Янукович “діяв у власних інтересах, щоб створити умови для узурпації влади, в тому числі призначення на вищі церковні посади лояльних до нього людей”.

На засіданні комітету Генпрокурор також заявив про достатність доказів щодо посібництва Вадима Новинського у справі про позбавлення полі митрополита Драбинку. Відтак Луценко просить Раду зняти з Новинського депутатську недоторканність.

“Вина Новинського у вчиненні кримінального злочину, передбаченого цими статтями, об’єктивно і переконливо підтверджується доказами, зібраними з дотриманням принципів законності, верховенства права і в суворій відповідності з процедурою, встановленою КПК. Протоколи допитів свідків, які приймаються до уваги слідством. Таким чином, у слідства є підстави вважати, що Новинський скоїв кримінальний злочин за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 146 і ч. 1 ст. 365 Кримінального кодексу, за які встановлено покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 5 років”, – заявив Луценко.

Драбинко і Новинський

Драбинко і Новинський

“Судовим слідством встановлено, що 5.09.13 з ініціативи предстоятеля УПЦ митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана) відбулася зустріч з тодішнім президентом Януковичем у приміщенні АП. Предметом зустрічі було прохання митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана) звільнити його помічника та особистого секретаря Олександра Драбинка з-під незаконного утримання в неволі. Це підтверджується показаннями потерпілого, свідка і самого Новинського… В цей же день ввечері відбулася зустріч в заміський резиденції митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана) за участю Януковича, Новинського, Сабодана і Драбинка, на якій Янукович поклав відповідальність за подальше незаконне утримання Драбинка і вирішення його долі на Новинського, з чим той погодився. Про це свідчать Драбинко, Сергієвський, Жигулін”, – розповів генпрокурор в ефірі каналу “112 Україна“.

За словами Луценка, доказом причетності до справи Новинського можуть служити телефонні дзвінки та листи.

За словами генпрокурора, депутат Вадим Новинський, починаючи з вересня по грудень 2013, з метою виконати задачу по здійсненню будь-якими засобами тиску на митрополита Володимира, задля обрання на посаду глави УПЦ МП митрополита Антонія (Паканича), виконуючи незаконне доручення Януковича щодо подальшого незаконного утримання Драбинка, надавав у телефонному режимі неодноразові вказівки колишньому голові міліції Києва Валерію Коряку про можливість або заборону переміщення Драбинка.

“Слідство має факти про 40 з’єднань з мобільного Новинського на мобільний Коряка в період утримання в неволі Драбинка з 16.09 по 14.12 2013 року. Дані по з’єднанню стаціонарних телефонів ми встановити не можемо”, – зазначив генпрокурор.

Факт про незаконне утримання Драбинка доводиться, зокрема, листами митрополита Київського і всієї України Володимира до президента України Януковича від 29.08.2013 року, генерального прокурора Пшонки від 14.12.2013 року, міністра внутрішніх справ Захарченка від 2.12.2013 року , 6.12.2013 року, 10.12.2013 року і без дати за 1025-річчя Хрещення Русі, сказав Луценко.

“Останнім часом в ЗМІ є повідомлення від канцелярії УПЦ про те, що листи під цим номером значиться зовсім з іншим текстом. У зв’язку з цим слідство провело відповідну роботу і отримало свідчення клірика Сергієвського про те, що саме він набирав ці листи. Останні сумніви знімаються свідченнями колишнього заступника міністра внутрішніх справ Лекаря, який каже: “Так, я отримував ці листи і особисто передавав Захарченку”, – зазначив Луценко.

При цьому він визнав, що Новинський сумлінно ходить на допити. Але, за словами генпрокурора, Рада має позбавити його недоторканності, аби Новинський проходив у розслідуванні “як проста людина”.

У свою чергу Вадим Новинський на засіданні комітету ВР заявив, що його справа політична, докази прокуратури не спроможні і “трактуються в стилі КГБ”, коли одній події надається протилежний сенс.

“Кримінальну справу, порушену проти мене я вважаю політично мотивованою, повністю сфабрикованою і заснованою на лжесвідченнях… Що стосується суті представленого генеральним прокурором подання – це ні що інше як скомпільований набір політичної декларації, і він може претендувати на лаври Дар’ї Донцової як політичний детектив. У ньому немає ніяких доказів, ніякого обґрунтування моєї провини”, – зазначив депутат від “Опоблоку”.

Як писала “Новинарня“, генеральний прокурор Юрій Луценко 3 листопада скерував до Верховної Ради подання, в якому просить дозволити притягнення до кримінальної відповідальності депутата Вадима Новинського.
Новинський проходить як співучасник в одному з епізодів “великої справи Януковича”, де йдеться про узурпацію влади та вплив на українську церкву.

Генпрокуратура звинувачує Новинського за трьома статтями, йому загрожує 5 років ув’язнення.

Предмет правопорушення – незаконна ізоляція у вересні-грудні 2013 року помічника глави УПЦ МП Олександра Драбинка, до якої, за версією Генпрокуратури, був причетний Новинський, а також президент Янукович та правоохоронці Києва.
Як відомо, саме в той час влада тиснула на хворого митрополита Володимира, аби він зрікся керівництва в УПЦ МП на користь ставленика Януковича.

Читайте також:
“Різне ставлення до церкви”. Олігарх Новінський
і митрополит Драбинко прокоментували свою “бійку”

Генпрокуратура допитала предстоятеля УПЦ МП у справі Новинського-Драбинка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна