Колеги арештованих у Криму Штиблікова й Бессарабова закликають світову експертну спільноту до протестів

 

Експертна спільнота закликає колег в усьому світі підтримати протест проти затримання в окупованому Криму Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудки.

“Це факт не лише порушення прав людини, а й виклик усій експертній спільноті. Ми висловлюємо категоричний протест проти таких дій”, – заявив на брифінгу в УКМЦ 14 листопада Максим Майоров – співробітник Українського інституту національної пам’яті, який у 2005-2014 роках був експертом Центру “Номос”.
Саме в цьому центрі раніше працювали арештовані ФСБ Штибліков та Бессарабов.

Експерти з “Номосу” підготували відповідну заяву, перекладену декількома мовами. Її підписали вже більше 90 відомих журналістів, політичних аналітиків, громадських активістів із 10 країн світу – Канади, Великої Британії, Франції, Чехії, Словаччини, Польщі, Вірменії та Азербайджану.

“Ця заява буде максимально поширена у ЗМІ і розміщена на сайтах. Ви можете зайти на електронну пошту, яка буде розміщена на цих ресурсах, і приєднатися до підписантів”, – додав Майоров.

Михайло Гончар, президент Центру глобалістики “Стратегія XXI”, директор енергетичних програм Центру “Номос” у 2007-2014 роках, член редакційної колегії журналу “Чорноморська безпека”, нагадав, що центр “Номос” заснували у 2003 році у Севастополі група колишніх державних службовців і військових для досліджень проблематики Чорноморського регіону. Центр діяв до 2014 року та випускав власне періодичне видання.

Гончар звернув увагу, що російські ЗМІ поширюють неправдиву інформацію про те, ніби в “Номосу” були осередки в Західній і Центральній Україні, хоча насправді, крім осередку в Севастополі, була тільки дирекція енергетичних програм Центру в Києві.

Наталя Беліцер, експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, закликала майбутніх підписантів наголошувати на тому, що не можна вірити жодним зізнанням затриманих, які з’являться згодом. “Ми вже знаємо зі слів людей, які через це пройшли, що там застосовуються методи на рівні НКВД і гестапо. Є тортури, яких людина витримати не може”, – наголосила вона.
Белітцер додала, що затриманих перші дні утримують “інкомунікадо”, до них не допускають ні адвокатів, ні родичів.

Експерти також виступили із пропозицією створити організацію, яка б займалася допомогою родинам бранців Кремля.

Михайло Гончар наголосив, що ця тема має опинитися у центрі уваги не лише в Україні, а й за кордоном.

“Незважаючи на несприятливу зовнішньополітичну кон’юнктуру, треба вести мову про жорсткіші санкції проти Росії і недопущення її повернення у Раду Європи. Це наша принципова позиція”, – заявив він.

“Заяв, рекомендацій і резолюцій було дуже багато, але на все це Росія уваги не звертає. Тільки посиленням санкцій можна призупинити цей маховик репресій”, – додала Наталія Белітцер.

На думку Белітцер, випадок зі Штибліковим та Бессарабовим є сигналом, що тепер під прицілом на окупованому півострові опинилася вся експертна спільнота, незалежно від того, чим ці люди займаються на даний момент.

Мета цих репресій – вичавити з Криму потенційних опонентів окупаційної влади. Вона додала, що цей фактор треба врахувати у стратегії України щодо Криму.

Михайло Гончар висловив припущення, що експертів “Номосу” заарештували з метою перекрити цією новою, більш гучною справою, невдачу зі справою затриманого в серпні “псевдодиверсанта” Євгена Панова.

Наталія Белітцер висловила побоювання, що в разі недостатнього залякуючого ефекту цієї справи на внутрішню аудиторію, ФСБ може вдатися до гірших провокацій.

“Якщо кримчани продемонструють, що вони не вірять в «українських диверсантів», і тримати їх у напрузі цим не вдасться, вони можуть перейти до методів, випробуваних у 1999 році, – зазначила експерт, маючи на увазі підірвані ФСБ житлові будинки. – Всі, в кого є контакти з кримчанами, мають передати їм цей меседж. Будьте пильними, як мешканці рязанської багатоповерхівки, які відвернули у себе теракт ФСБ”.

Нагадаємо, 10 листопада ФСБ Росії оголосила, що напередодні в Севастополі було затримано нібито “членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України” Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова (експертів центру “Номос”) і Володимира Дудку, відставного капітана 2 рангу ВМСУ. За рішенням Ленінського районного суду Севастополя їх заарештували на два місяці.
ФСБ оприлюднила відео допиту затриманих, де вони зізнаються у розвідувальній діяльності у Криму.
Міноборони України назвало заяви російських силовиків “фейком”.

Читайте також:
Під час обшуку ФСБ знайшла в “диверсанта” Штиблікова візитку Яроша й декоративну булаву. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна