“Добивають лібералів при владі”. У Росії – найгучніше затримання чиновника за 25 років

 

Слідчий комітет РФ вночі 15 листопада повідомив про затримання міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва. Зазначається, що його було впіймано на місці злочину при отриманні хабара в розмірі 2 мільйонів доларів.

Як відомо, у 90-х роках Улюкаєв співпрацював з відомим економістом, урядовцем Єгором Гайдаром, був помічником першого заступника голови уряду РФ. У 2000 році став першим заступником міністра фінансів, після 2004 року дев’ять років був першим заступником голови Центробанку РФ, а Міністерство економічного розвитку РФ очолив влітку 2013 року, увійшовши в уряд Дмитра Медвєдєва.

Як пишуть російські ЗМІ, Улюкаєв став першим із міністрів уряду Медвєдєва, кого затримали, і взагалі це найбільш високопоставлений російський чиновник, арештований за останні 25 років.

Слідчі головного управління з розслідування особливо важливих справ Слідкому РФ пред’явили затриманому обвинувачення у скоєнні злочину, передбаченого ч. 6 ст. 290 КК РФ (отримання хабара особою, що займає державну посаду Російської Федерації, з вимаганням хабара в особливо великому розмірі).

Згідно з повідомленням СК РФ, міністр був затриманий 14 листопада. Він нібито отримав гроші за видану Мінекономрозвитку РФ позитивну оцінку, яка дозволила “Роснєфті” в жовтні здійснити операцію з придбання державного пакета акцій ПАТ АНК “Башнєфть” у розмірі 50%.

При цьому перший заступник голови економічного комітету Ради федерації РФ Сергій Калашников заявив, що операцію з купівлі “Роснєфтью” акцій “Башнєфті” скасовано не буде, а дохід від продажу закладено у федеральний бюджет і гроші вже витрачено.
Крім того, в. о. керівника управління із взаємодії зі ЗМІ СК РФ Світлана Петренко сказала, що придбання акцій “Башнєфті” було проведено на законних підставах і це не є предметом розслідування кримінальної справи.

ЗМІ з посиланням на різні джерела повідомляють, що 2 млн. доларів готівкою були передані Улюкаєву під контролем співробітників правоохоронних органів. За неофіційними даними, спецслужби прослуховували міністра з літа (чи взагалі понад рік) і нібито виявили, що в його розмовах з представниками “Роснєфті” при обговоренні питання приватизації “Башнєфті” лунали погрози.

“Новая газета” теж з посиланням на джерела пише, що Улюкаєв особисто не отримував гроші. За їхньою інформацією, 2 млн. доларів було поміщено в банківську комірку, однак сам міністр гроші не вилучав. А всі заходи проводилися за ініціативою і при безпосередній участі начальника служби безпеки компанії “Роснєфть” Олега Феоктистова, який раніше працював у ФСБ.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав, що Путін отримував всю інформацію про оперативну розробку Улюкаєва.

Загалом більшість російських чиновників та політиків здивовані цим затриманням.

Політолог Гліб Павловський в ефірі “Дождя” назвав затримання міністра “операцією в стилі короля Людовіка XIV і часів Залізної Маски” та сказав, що це ознака, що справи “нагорі” дуже погані.
Він нагадав, що Путін спочатку висловлював сумніви в доцільності угоди “Роснєфті”, а Улюкаєв прямо говорив, що угода неможлива.

Глава Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП) Олександр Шохін каже, що ця історія виглядає досить дивною.
“Як можна з тією угодою, яка з “Башнєфтью” була здійснена — як пряма угода уряду з держкомпанією, звинувачувати, нехай навіть ключового міністра, що відповідає за приватизацію, в неправильній оцінці, в отриманні хабара?” — сказав Шохін РІА “Новости”.

Депутат Держдуми РФ Дмитро Гудков прокоментував затримання Улюкаєва словами “добивають лібералів при владі”, нагадавши про арешт екс-губернатора Кіровської області Микити Бєлих за підозрою у хабарі в 400 тис. євро.

ОНОВЛЕНО. Басманний суд Москви обрав затриманому запобіжний захід – домашній арешт.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна