Вибори президента Болгарії виграв проросійський кандидат. Уряд подає у відставку

 

Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов оголосив, що подає у відставку через програш своєї партії в другому турі президентських виборів, який відбувся в неділю, 13 листопада.

Таку заяву він зробив невдовзі після оприлюднення попередніх результатів екзит-полів, згідно з якими перемогу на виборах здобуває кандидат від опозиційної Болгарської соціалістичної партії (БСП) 53-річний Румен Радев, повідомляє The Sofia Globe.

За даними різних екзит-полів, колишній командувач військово-повітряних сил Болгарії Радев може розраховувати приблизно на 60% голосів виборців.
Його суперниця, кандидатка від правлячої правоцентристської партії ГЕРБ (“Громадяни за європейський розвиток Болгарії”), спікер парламенту Цецка Цачева, набирає близько 27% голосів.

13% виборців не підтримали жодного кандидата. Явка на виборах склала 48,7%.

Згідно з конституцією Болгарії, при формуванні нового уряду право запропонувати кандидатуру прем’єра буде знову надане партії ГЕРБ. Проте після повідомлення про програш Цачевої прем’єр-міністр Борисов наголосив, що його партія відмовиться від такого права і готова передати всю владу соціалістам.

Сам Борисов оголосив, що офіційно піде у відставку на наступному засідання уряду, 14-15 листопада, коли підрахунок голосів виборців “ясно покаже, що правляча коаліція не матиме більшості”.

Як зазначають оглядачі, відставка Борисова через два роки після того, як він вдруге поспіль обійняв посаду прем’єр-міністра, може спричинити дострокові парламентські вибори в Болгарії вже навесні 2017 року.

Румен Радев

Румен Радев

Одна з болгарських активісток в Україні написала в “Фейсбуці”:
– Не поспішайте навішувати ярлики на болгар, називати їх “ватою”… Просто зробить висновки з програшу проєвропейських сил у Болгарії і зрозумійте, що в Україні незабаром може статися те ж саме. Не можна керувати країною, нібито це твоя власність, не реформувати судову систему, не розслідувати звинувачення у корупції або два роки розслідувати скандальне банкрутство найбільшого банку Болгарії й т.д. й чекати, що виборці радісно проголосують за твого кандидата, тому що ти успішно освоюєш гроші ЄС.
Я проголосувала за Цецку Цачеву, стиснувши зуби, хоча чотири роки тому без жодних вагань голосувала за кандидата ГЕРБ Росена Плевналієва. І взагалі, Плевналієв так і залишився єдиним нормальним політиком з послідовними діями проти РФ, за що й був покараний – його так і не висунули на другий термін.

Як повідомляла “Новинарня“, в першому турі президентських виборів, які відбулися 6 листопада, більш проросійський генерал Радев здобув близько 26% голосів виборців, а Цачева – близько 22%. Третє місце з результатом 15,10% посів Красимір Каракачанов.

Читайте також:
Перший за 15 років візит президента України в Болгарію: повне взаєморозуміння

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна