Яким був шлях Трампа до президентства та риторика щодо України. ФОТО

 

Дональд Трамп переміг на виборах і в січні 2017 року стане 45-м президентом США.

70-річний магнат, колишня зірка реаліті-шоу і політичний новачок, якого висміювали, коли він висунув свою кандидатуру, Дональд Трамп заявив, що перемога була “складною”.

Дональд Джон Трамп (Donald John Trump) народився 14 червня 1946 року у Квінсі, Нью-Йорк, у сім’ї магната – власника будівельних компаній Фреда Трампа, після закінчення університету працював у компанії батька, пізніше розбудовував свою власну компанію. З часом створив одну з найуспішніших будівельних компаній, побудував будинки, готелі тощо у престижних районах Нью-Йорка та інших американських міст. Також є власником транспортної компанії та низки казино у США.

Компанія Miss Universe Organization, що теж належить Дональду Трампу, та National Broadcasting Company (NBC), спільно проводять такі конкурси, як “Міс Всесвіт”, “Міс США” та Miss Teen USA.
Зі стосунками Трампа з учасниць своїх конкурсів було пов’язано багато кпинів його конкурентів на виборах. Також його звинувачували в численних сексуальних домаганнях.

Перша леді

Першою леді США буде Меланія Трамп (в дівоцтві — Кнавс), 1970 р.н., колишня словенська фотомодель, дизайнер наручних годинників і ювелірних виробів, на 24 роки молодша за чоловіка-мільярдера.

melaniya-tramp

Меланія працювала моделлю з 16 років, позувала оголеною для чоловічого журналу Max Magazine у січні 1997 року, знову оголилася для британського журналу GQ за січень 2000-го.

Їхня з Трампом весільна церемонія в 2005 році широко висвітлювалася у ЗМІ. Часто згадується весільна сукна Кнавс вартістю 200 000 доларів від Крістіана Діора. Весільний торт був розміром 50 футів з наповнювачем з Grand Marnier і покритий 3000 трояндами.

Шоу “Кандидат”

Негаразди у приватному житті та успіх у бізнесі зробили Трампа однією з найвідоміших особистостей США. Заснував свою власну розважальну програму у реальному часі “Кандидат”, де сам брав участь як ведучий. Був одружений тричі, має п’ятеро дітей, троє з яких теж працюють у його компанії.

Трамп (крайній зліва) з братами та сестрами

Трамп (крайній зліва) з братами та сестрами

Трамп з батьками на випуску з військового ліцею

Трамп з батьками на випуску з військового ліцею

2015 року журнал Forbes оцінював статки Трампа в $4,1 млрд доларів США, хоча сам магнат називав значно більші цифри, пояснюючи розбіжність в складності визначення реальної ціни об’єктів нерухомості.

Дональд Трамп був двічі номінований на премію “Еммі” за комічно зіграні ролі самого себе в телесеріалах та художніх фільмах, таких як “Сам удома 2: Загублений у Нью-Йорку”, “Няня”, “Принц із Беверлі-Гіллз”, “Дні нашого життя”, і як характерного героя у фільмі “Маленькі негідники”.
Його нерідко пародіюють як комедійні актори, так і артисти інших жанрів. Трамп також бере участь у численних ток-шоу та інших телевізійних програмах.

2003 року Трамп став виконавчим продюсером і ведучим реаліті-шоу “Кандидат” на каналі NBC.
Це шоу по суті було грою, в якій учасники боролися за право отримати посаду топ-менеджера в одній з компаній Трампа, а ті, хто не проходив випробувань, були “звільнені”, тобто вибували з гри.
2004 року Дональд Трамп подав заявку на реєстрацію торговельної марки — популярної фрази “Ви звільнені!” — “You’re fired!”.

В перший рік показу шоу Трампу платили по $50 тисяч за серію (приблизно $700 тисяч за перший сезон), а починаючи з другого сезону — вже $3 млн. за серію, що зробило його одним з найвисокооплачуваніших людей на телебаченні.

У грудні 2006 року ведуча ток-шоу “Погляд” Розі О’доннелл розкритикувала Трампа за те, що він називає себе “моральним компасом для 20-літніх” після того, як він дав другий шанс “міс США” Тарі Коннер, яка, незважаючи на правила конкурсу, які це забороняють, відвідувала нічні заклади і дозволяла собі надмірно захоплюватися алкогольними напоями.

Трамп, якому належать права на конкурс, дозволив Коннер зберегти корону “Міс США”, поки вона проходила курс реабілітації. Таблоїдна війна між цими знаменитостями тривала протягом декількох тижнів.

2007 року Трамп отримав зірку на Голлівудській алеї слави за свою участь в телесеріалі “Кандидат”.

зірка Трампа в Голівуді

зірка Трампа в Голлівуді

У жовтні 2007 року Трамп брав участь у ток-шоу “Ларрі Кінг в прямому ефірі”, де різко розкритикував дії президента США Джорджа Буша, особливо за участь у Іракській війні. Він також передбачив, що Рудольф Джуліані та Гілларі Клінтон будуть претендувати на посаду президента від республіканців і демократів відповідно і він буде радий підтримати кожного з них у передвиборній гонці.

Також свою позицію щодо Іраку Трамп висловив у новинній передачі “The Situation Room”, коли заявив: “Я відчуваю, що той, хто хоче ще більше трупів в Іраку, не зможе перемогти на виборах президента”, натякаючи на слова Рудольфа Джуліані на підтримку війни в Іраку.
На ток-шоу Ларрі Кінга Трамп також негативно відгукнувся з приводу визнання Анджеліни Джолі першою красунею світу.

17 вересня 2008 року в ток-шоу “Ларрі Кінг в прямому ефірі” Трамп офіційно рекомендував голосувати за Джона Маккейна на майбутніх виборах президента США.

25 січня 2015 року Дональд Трамп на зборах членів Республіканської партії США у штаті Айова заявив, що обмірковує можливість висунення своєї кандидатури на майбутніх президентських виборах 2016 року.

16 червня в своїй штаб-квартирі, розташованій в хмарочосі “Трамп-тауер” на Мангеттені, він офіційно оголосив про намір стати кандидатом у президенти США від республіканців й додав при цьому:

“Я буду найбільшим президентом, будь-коли створеним Богом”.

Пост віце-президента він пообіцяв телеведучій Опрі Вінфрі.

Основним гаслом своєї виборчої кампанії Дональд Трамп зробив заклик: “Зробимо Америку знову великою”.

Trump World Tower

Trump World Tower

Читайте також:
Дональд Трамп офіційно став кандидатом у президенти США від Республіканської партії

Виборчий штаб Трампа очолив консультант Януковича

Трамп урізав повноваження скомпрометованого екс-радника Януковича Манафорта

Під час президентської кампанії Трамп зробив низку антимусульманських заяв, зокрема, заявив про необхідність запровадити обов’язкову реєстрацію для американських мусульман. Ця заява призвела до звинувачень Трампа в ксенофобії та різкого падіння його рейтингу. Він також закликав до повної заборони в’їзду мусульман до США. Окрім того він висловив намір побудувати стіну на кордоні з Мексикою, змінити правила, згідно з якими діти нелегальних іммігрантів, що народилися на американській землі, отримують громадянство США, а також депортувати всіх нелегалів, які вже перебувають у країні.

В ході президентської кампанії Трамп неодноразово вдавався до особистих випадів проти журналістів та політиків, з якими був незгодний або які критикували його позицію. Так само гострої особистої критики з вуст Трампа зазнали його політичні конкуренти на перегонах. Часто він влаштовував цілу кампанію проти якогось свого супротивника, за короткий час запускаючи в обіг велику кількість твітів у мережі “Твітер”.

Читайте також:
Гілларі Клінтон виграла перші теледебати в Трампа. ВІДЕО

Другі теледебати між Клінтон і Трампом: говорили про жінок, закони, Сирію та хвалили один одного

В США пройшли останні найзапекліші теледебати між Клінтон і Трампом. ВІДЕО

Трамп про “the Ukraine”

Під час передвиборних дискусій у Сполучених Штатах Америки кандидати у президенти Гілларі Клінтон та Дональд Трамп неодноразово зверталися і до теми України, хоч ця тема і не входила до топ-тем.

Трамп у своїй риториці згадував про існування України, яку він наполегливо називає “the Ukraine”, що вважається неправильним і з граматичної, і з політичної точки зору, пише ВВС Україна.

Так, наступного дня після того, як “зелені чоловічки” (російські спецпризначенці) заблокували ключові адміністративні об’єкти в Криму, 28 лютого 2014 року, Дональд Трамп реагує на події саркастичним твітом: “США закликали Росію не вторгатися до України. Росія каже США, що не вторгатиметься, а тоді гучно сміється!”

Уже за тиждень на традиційній великій політичній конференції консервативних політиків та активістів Дональд Трамп детальніше і в характерній для себе манері розповів про своє бачення подій в Україні.

“Нещодавно я був у Москві, оскільки я володію конкурсом “Міс Всесвіт”, і мене прийняли там просто чудово. Путін навіть надіслав мені чудовий подарунок з чудовим привітанням. Я говорив з усіма його людьми. І подивіться, що він робить з президентом Обамою. Він просто грається з ним”, – почав пан Трамп.

“І от він проводить Олімпійські ігри, а вже наступного дня береться за Україну. Наступного дня. Дуже розумно! Він не хотів цього робити під час Олімпіади. Бум! Наступного дня. Коли наші атлети вже поїхали, ми всі поїхали.
Знаєте, коли він зайшов і захопив Крим, він вирвав серце і душу, тому що там були всі гроші. Мене це здивувало. Я чув, що більшість доходу надходили просто з цього регіону. Це – територія багатства, а це значить, що решта України зазнає поразки, і це, як можна передбачити, станеться дуже скоро… Подивіться, що вони роблять в Україні роблять, і (ви зрозумієте), що це – лише питання часу”, – сказав кандидат-мільярдер.

Відповідаючи на питання, чи підтримує він вступ України до НАТО, він говорить: “Увійде (Україна до НАТО) чи не увійде, мені все одно. Увійде – чудово. Не увійде – чудово…”

“Мені не подобається те, що діється в Україні. Але це проблема, яка зачіпає Європу набагато більше, ніж нас. Отож вони повинні взяти на себе частину відповідальності”, – одразу додає він.

Його запрошують виступити у форматі відеоконференції на конференції Ялтинської європейської стратегії, і тут він визнає, що Україна не отримує від світу підтримки, якої заслуговує.

“У мене є таке відчуття, що люди з різних частин Європи повинні об’єднатися, аби допомогти Україні. Мені не здається, що Україна отримує гідну повагу від інших частин Європи. Але Україна цілковито заслуговує цієї поваги, вона довго це доводила. Отож про Німеччину йдеться чи про інші країни, я не думаю, що ви отримуєте підтримку, якої потребуєте”, – заявляв Трамп.

“США підтримували Україну, але радше словами, а не справами. Наш президент недостатньо сильний, і він не робить для України того, що повинен. Ми називаємо це балаканиною. Частиною проблеми, яку Україна має зі США є те, що Путін не поважає нашого президента“, – продовжував він.

В інтерв’ю New York Times Дональд Трамп знову нарікає на те, що США в українському випадку займаються тим, чим взагалі-то повинна була б займатися Європа.

“Одна з речей, які мене дратували, – це була Україна. Зараз я повністю за Україну. У мене є друзі, які живуть в Україні, однак, не так давно, коли українська проблема виникла, і Росія пішла на конфронтацію, у мене не було враження, що хтось переймається цим більше, ніж ми. Нас те, що відбувається в Україні, зачіпає найменше, бо ми розташовані від неї найдалі. Однак, схоже, їхні сусіди про це не говорять. Подивіться на Німеччину, на інші країни – не схоже, щоб вони дуже переймалися…Тож я здивувався, чому країни, які межують з Україною і розташовані з нею поряд, не переймаються цією проблемою більше?” – розповів він.

“Ми боремося за Україну, але за неї не бореться більше ніхто, крім самої України, звичайно, і це не здається мені чесним, і не здається мені логічним”, – резюмував Дональд Трамп.

У травні цього року в інтерв’ю Reuters він лаконічно висловився на тему російської присутності в Україні: “Вона мені не подобається. Вона мені зовсім не подобається”.

Найвідоміші свої заяви з “українського питання” Дональд Трамп зробив улітку цього року.

Спочатку на прес-конференції, відповідаючи на питання, чи визнає він у якості наступного президента анексію Росією Криму, він заявив, що буде враховувати російський вибір кримчан на “референдумі”: “Ми розглянемо це. Так, ми розглянемо”.

Ця лаконічна і неконкретна відповідь викликала цілу низку критичних коментарів: досі американський істеблішмент в один голос визнавав незаконність приєднання до Росії території іншої європейської країни.

А вже за кілька днів у ефірі телеканалу АВС Дональд Трамп заявив, що “Путін не зайде в Україну“.

“Він не зайде в Україну. Просто, щоб ви розуміли. Він не зайде в Україну, зрозуміло? Позначте собі. Запишіть. Що хочете з цим зробіть”, – сказав він.

Ведучий зауважив: “Але ж він уже там”, на що Трамп відповів: “Так, певним чином він там. Але мене там немає. Там Обама”.

Наступного дня пан Трамп пояснив: його просто неправильно зрозуміли.

“Коли я в інтерв’ю сказав, що Путін “не зайде в Україну, позначте собі це”, я казав – “якщо я стану президентом”. (Путін) уже в Криму!”, – написав він у своєму Twitter.

“Отож з усіма грізними словами Обами про Росію та Україну, вони вже захопили Крим і продовжують тиснути. Це – те, що я казав!” – додав Дональд Трамп.

Як повідомляла “Новнарня”, на виборах президента США переміг кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп.

Читайте також:
Посол США розповіла, чого чекати Україні від виборів

У промові Трамп заявив, що буде “президентом усіх американців”

Трамп переміг на виборах в США. Реакція соцмереж і політиків України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна