У справі копа Олійника і “шаленого БМВ” завершено розслідування. Шиють умисне вбивство

 

Слідчі прокуратури м. Києва завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно співробітника патрульної поліції Сергія Олійника.

Патрульний Олійник перевищив службові повноваження та вчинив умисне вбивство під час переслідування “шаленого БМВ” 7 лютого – до такого висновку прийшла київська прокуратура.

“У ході досудового розслідування встановлено, що патрульний поліцейський під час переслідування автомобіля БМВ, в якому перебувало чотири особи, перевищив службові повноваження та в порушення встановленого законом порядку здійснив постріли з табельної зброї, внаслідок чого 17-річний пасажир автомобіля отримав смертельне вогнепальне поранення”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляє сайт столичного відомства, на підставі речових доказів та висновків низки експертиз правоохоронцеві повідомлено підозру за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 2 ст. 15, п. 5 ч. 2 ст. 115 (замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб) та ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України.

Санкція статті про умисне вбивство передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Зараз підозрюваному та його захисникам відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення. Після цього обвинувальний акт буде скеровано до суду для розгляду по суті, підсумували у прокуратурі.

Як відомо, вночі 7 лютого екіпаж патрульної поліції в Києві переслідував автомобіль BMW, який не виконав наказ зупинитися, при тому що водій мав ознаки алкогольного сп’яніння. Гонитва через півміста на швидкості 120 км/год проходила в т.ч. по зустрічних смугах. Зрештою патрульний Олійник застрелив 17-річного пасажира BMW. За деякими даними, на той час машина втікачів уже стояла на місці.

18 лютого Печерський райсуд Києва обрав для Сергія Олійника запобіжний захід у вигляді арешту на два місяці. 2 березня його відпустили під цілодобовий домашній арешт. Його взяли на поруки народні депутати.

Водія BMW Ростислава Храпачевського, підозрюваного в опорі поліції, Голосіївський райсуд Києва 1 березня випустив із-під варти під особисте зобов’язання. Прокуратура Києва оскаржила це рішення, оскільки той не з’являвся на допити. 10 березня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід Храпачевському, помістивши його під цілодобовий домашній арешт.

Справа Олійника спричинила протистояння МВС і поліції з одного боку та прокуратури – з іншого.

У багатьох містах відбувалися вуличні акції на захист “копа” Олійника.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна