У перший день дії квот частка українських пісень на радіо стрибнула до 30%. ІНФОГРАФІКА

 

У перший день дії закону про квотування пісень на радіо, 8 листопада, провідні радіостанції в Києві дотрималися вимог законодавства, запустивши в ротацію в середньому майже третину – 30,4% – пісень українською мовою. Це втричі більше, ніж було два тижні тому, повідомляє “Новинарня” з посиланням на дані моніторингу.

Моніторинг було проведено рухом “Простір свободи” у вівторок, 8 листопада, з 7:00 до 14:00.
Волонтери досліджували ефір семи столичних радіостанцій: “Авторадіо”, “Наше радіо”, “Шансон”, “Мелодія”, “Хіт FM”, “Люкс FM”.

“В середньому ці радіостанції дали показник 30% українською мовою”, – повідомив на прес-конференції Сергій Стуканов, координатор проекту “Становище української мови”.
Він зазначив, що закон на даному етапі передбачає щонайменше 25% українських пісень в ефірі.

Із шести перевірених радіостанцій вимоги закону в зазначений часовий проміжок не дотрималася тільки одна – “Хіт FM”, яка прокрутила до 14:00 24,7% українських пісень.

“Хіт ФМ”не дотягнуло лише 0,3%. Можна віднести це до певної міри похибки”, – зазначив один з організаторів моніторингу, співкоординатор руху “Простір свободи” Тарас Шамайда.

Решта контрольованих станцій виконали й перевиконали потрібну квоту.

Зокрема, “Радіо Мелодія” дало 34,6% українських пісень, “Шансон” – 34,4%, “Наше радіо” – 32%, “Авторадіо” – 30,6%.

Зафіксована моніторингом частка української пісні на “Люкс ФМ”, що належить родині львівського мера Андрія Садового, в першій половині дня 8 листопада становила 26%.

chastka-ukrayinskih-pisen-na-radio-8-listopada-2016

Громадські активісти порівняли дані моніторингу в перший день дії закону про квоти, 8 листопада, і дані дослідження ефіру тих самих радіостанцій двотижневої давнини – 25 жовтня. Висновок: частка українських пісень в ефірі зросла майже втричі.

За словами Стуканова, 25 жовтня в ефірі було 10% українських пісень (див. статистику).
При цьому загальний показник “витягував” “Люкс ФМ” з його 20%. На радіо “Шансон” тоді було 12% пісень державною мовою, на інших радіостанціях – 5-8%.

“Без законодавчого врегулювання ніщо б не спонукало радіостанції збільшувати частку пісень українською мовою”, – сказав Сергій Стуканов.

Він навів дані попередніх моніторингів (за роками), відповідно до яких у 2011 році частка українських пісень в радіоефірі становила:

  • 2011 рік – 4,5%
  • 2012 рік – 3,4%
  • 2013 рік – 2,2%
  • 2014 рік – 5,0%
  • 2016 рік – 10,0% (станом на жовтень 2016)

chastka-ukr-pisen-po-rokah

Ще не факт, що радіостанції так само дотримуватимуться вимог закону щодо квот, як 8 листопада, наголосив Сергій Стуканов.

За його словами, уповноважені для контролю органи, зокрема Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, мають вести постійний моніторинг і застосовувати до порушників наявні в них важелі – накладати штрафи та ін.

“Потрібно розуміти, що цей закон не просто збільшує частку української музики в ефірі. Він стимулює до розвитку українську музичну індустрію загалом”, – додав Тарас Шамайда.

Читайте також:
У соцмережі запустили флешмоб на підтримку українських пісень.
Порошенко долучився піснею про втрачені шанси

Руслана запустила перше 100% україномовне радіо – Radio1.ua, яке покриє також зону АТО. СЛУХАТИ

Як писала “Новинарня“, впродовж першого року з 8 листопада частка пісень державною мовою в ефірі всіх радіостанцій має становити не менш як 25%, з другого року – 30%, з третього року – 35%, все в проміжках часу між 7.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00.

Мова ведення програм на радіо українська буде щонайменше 50% часу – в перший рік, 55% – другий, 60% – третій рік.

Читайте також:
Радіостанції уклали меморандум щодо закону про квоти українських пісень

Як Нацрада з ТБ і радіо допомагає медіамагнатам обійти закон про українські пісні в ефірі

Як пробивали закон про укр-квоти для радіо і коли кожна третя пісня в ефірі буде українська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна