Вступу до ЄС тепер прагнуть 36% українців. ІНОГРАФІКА ПО ПЕРІОДАХ

 

Приблизно 46% українців є прихильниками вступу України до Євросоюзу, тоді як 30% налаштовані як проти ЄС, так і проти Митного союзу та вважають, що Україна має йти незалежним шляхом.
Про це свідчать дані всеукраїнського опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у вересні 2016 року.

За даними цього дослідження, відносно більша частина опитаного населення (46%) вважає необхідним напрямком зовнішньої політики для України курс на приєднання до Європейського Союзу.
При цьому 13% підтримують приєднання до Митного союзу Росії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану та Вірменії.

Водночас майже третина населення (30%) налаштована проти обох союзів і вважає, що Україна має йти незалежним шляхом.

Як видно з ретроспективи опитувань у 2013-2016 роках, оприлюднених КМІС, за приєднання до ЄС зараз висловлюється на 6,3% менше респондентів, ніж у грудні 2015 року, але на 4,4% більше, ніж перед початком Євромайдану у вересні 2013-го.

kmis-2013-2016-yakim-integratsiynim-napryamkom-maye-yti-ukrayina_-yevropeyskiy-soyuz-mitniy-soyuz-chi-nepriyednannya-do-zhodnogo-z-soyuziv

У регіональному розрізі у вересні 2016 року проєвропейські настрої зараз переважають на Заході та в Центрі країни: курс на приєднання до Євросоюзу підтримують 72% жителів західних областей та 46% жителів Центру.

Майже третина (29%) населення Центру країни обирає незалежний курс для України без вступу до ЄС чи Митного союзу.

На Сході та Півдні країни найбільша частина населення (43 % і 40% відповідно) воліла би, щоб Україна зберігала нейтралітет, не входячи ані до ЄС, ані до Митного союзу.

Курс на європейську інтеграцію підтримує 28% населення Півдня та 23% жителів східних областей, тоді як за проросійський курс виступає 28% населення Сходу і 22% жителів Півдня.

Володимир Паніотто, гендиректор КМІС, так прокоментував дані дослідження:

– Зміни, що відбуваються в Україні після анексії Криму і початку війни на Донбасі, можуть бути пов’язані як зі зміною в поглядах населення України, так і зі зміною тих територій, на яких соціологи можуть проводити опитування (ці зміни відображені на графіку 1).

Тому щоб дізнатися, що відбувається саме “в головах” людей, тобто які зміни відбуваються саме у поглядах населення (а не через зміну територій), ми розглянули динаміку зовнішньополітичних орієнтацій з лютого 2013 по вересень 2016 тільки на територіях, що не змінювалися – в усіх областях України, крім Криму та Донбасу (графік 2).

Як бачимо, динаміка змін є такою самою, тобто зростання проєвропейських настроїв відбувається не тільки через те, що ми не враховуємо думку жителів Криму і окупованої частини Донбасу, зміни відбулися і “в головах” людей.

kmis-2013-2016-yakim-integratsiynim-napryamkom-maye-yti-ukrayina_-yevropeyskiy-soyuz-mitniy-soyuz-chi-nepriyednannya-do-zhodnogo-z-soyuziv-1

До вересня 2013 року включно дані наведено для України з АР Крим. З березня 2014 року в АР Крим опитування не проводяться, дані наведено для України без АР Крим. У вересні та грудні 2015 року в Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною. У лютому 2016 року опитування проводилось в Луганській області тільки, а Донецькій області переважно на територіях, що контролюються Україною. У вересні 2016 року в Луганській і Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною.

kmis-2013-2016-yakim-integratsiynim-napryamkom-maye-yti-ukrayina_-yevropeyskiy-soyuz-mitniy-soyuz-chi-nepriyednannya-do-zhodnogo-z-soyuziv-2

З 16 по 26 вересня 2016 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки.Методом особистого інтерв’ю опитано 2040 респондентів, які мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

У Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється Україною. На території автономної республіки Крим опитування не проводилося.

Читайте також:
КМІС нарахував, що до Ради потрапляє партія Рабиновича.
Більше 7% рейтингу не має ніхто. СОЦІОЛОГІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна