Україна готова надати “зелений коридор” із села в невизнаному Придністров’ї для евакуації російських військ

 

Україна готова надати “зелений коридор” для евакуації з Молдови російських військ і озброєння, розташованого в селі Кобасна (Колбасна, Ковбасна) в невизнаній Придністровській республіці. До такого висновку дійшли міністри оборони України Степан Полторак і Республіки Молдова Анатоліє Шалару на нараді глав військових відомств обох країн, що відбулася в Одесі, інформує Deschide.MD.

Міністр оборони Молдови Анатол Шалару заявив про те, що озброєння, розміщені на військових складах у селі Кобасна, становлять значну небезпеку як для жителів Республіки Молдова, так і для України, не кажучи вже про населення лівобережжя Дністра. У цьому контексті, до кінця нинішнього року буде розроблений детальний план з вивезення цього озброєння і виведення російських військ ОГРВ з території Молдови.

“Разом з українським колегою ми обговорили питання створення спеціального коридору для російських військових, які перебувають у Придністровському регіоні, а також для боєприпасів, що знаходяться на зберіганні, в селі Кобасна. Молдавське військове відомство було офіційно повідомлено про те, що українська сторона готова підготувати спеціальний коридор для виведення російських військ і озброєння. Ми домовилися про зустрічі військових експертів обох країн на території України, для того щоб обговорити низку питань технічного характеру: виїзд відповідних конвоїв з Молдови та шляхи, по яких вони ввійдуть на територію України, а також їх подальший маршрут по території України.
Після завершення всіх експертиз та уточнення всіх питань ми маємо намір проінформувати офіс ОБСЄ. До кінця цього року ми сподіваємося провести ще одну офіційну зустріч, для того щоб завершити обговорення і визначитися з етапами, згідно з якими буде проведена операція з вивезення озброєнь і евакуації військ РФ з території ПМР. Далі ми маємо намір звернутися в міжнародні організації, для того щоб вони вплинули на керівництво РФ і посприяли початку зазначеного процесу евакуації. З нашого боку для цього будуть надані всі види допомоги і шляхи для транспортування: наземний, повітряний, морський”, – заявив міністр оборони Молдови Анатол Шарару.

Під час переговорів також була обговорена внутрішня політична ситуація в обох країнах. У цьому ключі Анатол Шалару попросив українську сторону оголосити лідера соціалістів Ігоря Додона (кандидат на пост президента Молдови від партії соціалістів), небажаною персоною на території сусідньої держави.

“Заяви цієї людини, є небезпечним прецедентом. У контексті визнання анексії Криму, в результаті референдуму, така ж ситуація може очікувати і придністровські райони Молдови, оскільки і тут пройшов такий самий референдум щодо об’єднання з Росією”, – сказав Шалару.

Про зустріч Степана Полторака з моловським колегою повідомила також прес-служба Міноборони України.

“Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак провів робочу зустріч з Міністром оборони Республіки Молдова Анатоліє Шалару.
Глави оборонних відомств обговорили питання співробітництва між міністерствами оборони України та Молдови та перспективи його поглиблення.
Степан Полторак наголосив, що Україна поважає територіальну цілісність Республіки Молдова та підтримує прагнення молдавського народу щодо виведення з території своєї країни російської військової бази”, – сказано в повідомленні.

Читайте також:
Придністров’я не визнає “ДНР/ЛНР”, щоб не псувати стосунки з Україною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна