До кінця року бійців в зоні АТО забезпечать новою зимовою формою. ФОТО

 

До кінця року бійці в зоні АТО отримають нову зимову форму. Про це йдеться в повідомленні газети “Народна армія“.

“Минулої зими від бійців АТО лунало багато нарікань на зимову форму, що надходила на забезпечення протягом 2014–2015 років. Саме тому Центром розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України були оперативно розроблені нові предмети речового забезпечення”, – інформує видання.

Як зазначається, новий зимовий одяг (куртка і штани) має вітро- й вологозахисні властивості, в ньому не доведеться мерзнути на сильному вітрі й змокати в дощ.

Ще одна новинка, якою “озброяться” наші військові — зимова шапка, якої раніше не було на забезпеченні, а як шапки носилися підшоломники.
Нова шапка вовняна, зсередини для зручності носіння вона підшита флісом.

Нові технічні умови цих виробів прийняті в липні, а на сьогодні на склади Збройних сил вже надійшло для видачі в районі АТО близько 8 тисяч таких курток, 15 тисяч нових штанів, 55 тисяч зимових шапок.
Якщо графік надходження зимових костюмів нового зразка виконуватиметься в повному обсязі, то заміна звичайних зимових костюмів розпочнеться до закінчення їхнього терміну носіння.

Нова зимова форма

Як розповів, начальник відділу розробки речового майна — заступник начальника Центру розвитку матеріального забезпечення Збройних сил України підполковник Євгеній Єлькін, протягом 2014–2015 років дійсно було багато скарг від військовослужбовців із району АТО на те, що зимовий комплект одягу недосконалий. А головне — він не захищає від холоду, бо продувається вітром і швидко намокає. Тому восени 2016 року, після узагальнення інформації, ми приступили до розробки нового зразка куртки і штанів утеплених і вже за кілька місяців запропонували новий варіант.

У новій зимовій куртці використовується тканина з пінним мікропористим покриттям, завдяки чому матеріал “дихає” і водночас не пропускає воду, якщо, звичайно, не стояти тривалий час під зливою. Змінена конструкція рукава, тобто прибрані шви, через які просочувалася вода. Замість накладних кишень з’явилися прорізні для більш зручного використовування їх, коли військовий одягнений у бронежилет. Змінився склад тканини для підкладки внутрішньої куртки — поліамід замість поліестеру, а як утеплювач тепер використовується поліефірне неткане полотно на спанбонді, що є легшим та зручнішим у догляді за вовнопон, який застосовувався раніше.

Модифікована також і літня польова форма, де збільшено ширину рукавів (тепер їх можна без проблем закочувати), змінилися комір та форма об’ємних складок на спині. Штани стали ширшими знизу, що дозволяє без проблем носити їх поверх берців, а для кращої фіксації на нозі з’явилася текстильна застібка (липучка).

Крім того, були доопрацьовані взуття, куртка флісова, шапка, білизна для холодної погоди та демісезонна.

Нова зимова форма

Нова зимова форма

Нова зимова форма

Перша партія зимових берців (близько 50 тисяч) надійде в район АТО до 15 листопада поточного року. Загалом же на цей рік замовлено 100 тис. пар, що повністю забезпечить потребу в них.

Крім того, до норм забезпечення військовослужбовців уведено костюм флісовий. Це окремий елемент речового майна, який в холодну пору вдягається під польову форму. Вже виготовлено близько 40 тисяч таких костюмів, найближчим часом вони надійдуть до району АТО.

Нова зимова форма

Удосконалення також зазнала натільна білизна. Раніше бійці нарікали, що вона після прання розтягувалася і втрачала форму. Нова розробка, стверджують у Центрі розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України, є якісною, до того ж вона має властивості термобілизни. 10 тисяч комплектів із тих 15, що становлять потребу АТО, вже поставлено на склади тилових служб.

Як пояснив начальник Тилу Збройних сил України генерал-майор Іван Гаврилюк, раніше замовити цю форму неможливо через фінансові причини.

“Всі знають, що фінансовий рік фактично починається десь у лютому. Тоді ж ми почали робити замовлення. Вся сировина і фурнітура, яка застосовується в нових зразках, є імпортною. Той же фліс не виробляється в Україні. Від замовлення партії флісу до його поставки в Україну минає до трьох місяців. Потім пошиття, яке теж потребує певного часу. Саме ці обставини змусили нас перенести терміни постачання форми до ЗС України з жовтня на листопад”, – сказав він.

За його словами, військові частини, які виконують завдання в районі проведення АТО, на 100 відсотків забезпечені речовим майном. Зокрема, черевиками з високими берцями, куртками та штанами польовими утепленими, білизною натільною трикотажною (футболка з довгим рукавом та кальсони) — по два комплекти, рукавичками трикотажними, шкарпетками зимовими по дві пари, костюмами вологозахисними, чоботами гумовими, бронежилетами і кевларовими шоломами.

“Водночас частково потребують заміни окремі предмети польового обмундирування, що відслужили встановлені терміни експлуатації. Це куртка польова утеплена — їх потрібно замінити 8 тисяч штук та костюм польовий літній — 15 тисяч комплектів. Ця заміна відбудеться протягом листопада-грудня, — сказав генерал-майор Гаврилюк. — У нас також створені запаси речового майна у передових відділах зберігання для вирішення невідкладних (раптових) потреб по 750 комплектів: шапок-фесок, курток та штанів польових утеплених, костюмів літніх польових, білизни натільної, шкарпеток літніх та зимових. Щоб не було зривів у постачанні, Кабінет Міністрів додатково виділив 336 млн грн, за які буде закуплено 80 тисяч костюмів літніх польових, 25 тисяч зимових костюмів вітро- й вологозахисних”.

Крім того, Іван Гаврилюк повідомив: щоб наші бійці не мерзли, в районі АТО створено запаси дров із розрахунку не менше ніж на 84 доби, зараз ця деревина зберігається на складах оперативно-тактичних угруповань та відповідних квартирно-експлуатаційних відділів.

Загалом станом на кінець жовтня укладено 375 додаткових угод на 155 договорів на загальну суму майже на 1,5 мільярда гривень, що становить 100 відсотків виділеного фінансового ресурсу на 2016 рік. Також упродовж листопада буде поставлено нові зразки форменого одягу та взуття: зимові куртки, штани, черевики з високими берцями. Цими речами насамперед забезпечуватимуть військовослужбовців, які несуть службу на передовій.

Читайте також:
Бірюков показав фото нової осінньо-зимової форми для військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна