ДПСУ врахувала критику Геращенко щодо в’їзду в Україну “лабухів з Криму” і “спостерігачів з ОРДЛО”

 

Державна прикордонна служба України нагадала про кримінальну та адміністративну відповідальність за в’їзд на територію тимчасово окупованої АР Крим та окремих районів Донбасу через закриті пункти пропуску і закликала враховувати наявність такої інформації в разі запрошення іноземних громадян.

Таким чином ДПСУ відреагувала на ранковий виступ першого заступника голови Верховної Ради Ірини Геращенко, яка заявила, що отримала відписку на своє звернення щодо гастролей в Україні артистів з РФ, котрі перед тим незаконно в’їжджали в Крим.

“Державна прикордонна служба України звертає увагу громадян України та інших держав, що порушення порядку в’їзду на територію тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та до окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) через закриті урядом України пункти пропуску, залежно від обставин, передбачає кримінальну (ст. 332-1 КК України) та адміністративну (ст. 204-1 і ст. 204-2 КУпАП) відповідальність. Ці території є невід’ємною частиною України, на які поширюється дія Конституції та законів України”, – йдеться в повідомленні прес-служби прикордонного відомства.

Держприкордонслужба звернулася до громадян, профспілок, установ і громадських організацій із закликом врахувати цю інформацію та, в разі запрошення на територію України іноземців і осіб без громадянства, уточнювати в них, чи не відвідували вони, перш за все незаконно, територію АР Крим і ОРДЛО.

“У разі перетину кордону іноземцем або особою без громадянства у разі, якщо співробітники Державної прикордонники служби України встановлюють факти відвідування вищезазначених територій усупереч встановленому порядку, – прикордонники діють у відповідності з законодавством України”, – мовиться в повідомленні.

З відповідними вимогами законодавства України, що регламентують порядок відвідування окупованого Криму і ОРДЛО, можна ознайомитися на сайті Прикордонної служби України.

Як повідомляла “Новинарня“, у п’ятницю перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, окрім закидів на адресу ДПСУ й МЗС, виступила з ініціативою створення в уряді структури, що займалася б відстеженням осіб, зокрема діячів культури, які з порушеннями законів відвідували окупований Крим, щоб уникнути їх виступів на підконтрольній уряду території України. Також вона виступила за заборону в’їзду в Україну “спостерігачам” на т.зв. “праймеріз” в “ЛНР/ДНР”.
За її словами, у відповіді прикордонної служби на звернення депутатів зазначено, що через невказані дати народження та ненадання імен латинською транскрипцією перевіряти це в базі не будуть.

Пізніше Ірина Геращенко написала у “Фейсбуці”, що після її виступу зателефонував голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко і розповів про конкретні кроки прикордонників із видворення з країни артистів, які дозволили собі висловлювання проти територіальної цілісності України або незаконно відвідали Крим.
“При перетині кордону очікуватимуть сюрпризи. Я не називаю прізвищ, щоб це залишалося сюрпризом, а прикордонники інформуватимуть публічно про кожну заборону і видворення”, – зазначила перша заступник голови ВР.

Ірина Геращенко подякувала ДПСУ “за швидку реакцію на критику”.

Читайте також:
Геращенко придумала, як не пустити в Україну російських “лабухів” і без дурних законів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна