До “українського диверсанта” Панова в СІЗО Лефортово не пустили російських адвокатів

 

До українця Євгена Панова, якого ФСБ Росії підозрюють в організації диверсій в окупованому Криму, не пустили адвокатів Ольгу і Дмитра Дінзе. Про це адвокат Дмитро Дінзе повідомив Кримській правозахисній групі (КПГ).

Панов перебуває у СІЗО “Лефортово” в Москві.

За словами Дінзе, 1 листопада адвокати намагалися зустрітися з Пановим під час слідчих дій у Москві.

Спочатку адвокатів змусили чекати дві з половиною години біля СІЗО. Потім слідчий ФСБ РФ попросив їх підійти до слідчого управління ФСБ. Там слідчий дозволив зустрітися з Пановим тільки “державному” адвокату з Сімферополя.

Повідомляється, що слідчий пояснив це тим, що йому було дано розпорядження впустити в слідчий кабінет тільки одну конкретну людину. Він не заперечував того факту, що Ольга і Дмитро Дінзе є адвокатами Панова, але все одно не пустив їх.

Крім того, слідчий ФСБ РФ відмовився прийняти від адвокатів клопотання, пославшись на невиконання адвокатами при їх подачі необхідних “процесуальних норм”.

Дмитро Дінзе пояснив, що, незважаючи на перешкоджання слідчих, він робить всі необхідні дії і має намір добитися зустрічі з підзахисним.

У Кримській правозахисній групі вважають, що дії слідчих порушують фундаментальне право на захист, яке закріплене в ст. 10 Загальної декларації прав людини та ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини, котра передбачає право кожного на справедливий судовий розгляд.

Зазначається, що адвоката із Сімферополя ознайомили з постановами про призначення експертиз та з висновками по ряду експертиз щодо Панова.

Нагадаємо, що на початку жовтня українців Євгена Панова та Андрія Захтея, затриманих у Криму в серпні, таємно перевезли із Сімферополя в московське СІЗО “Лефортово”. Член громадської спостережної комісії Москви Зоя Свєтова заявила, що ні родичі, ні консули, ні адвокати не знали, де вони перебувають, а від правозахисників їх приховували цілий тиждень.

Раніше повідомлялося, що Українська Гельсінська група з прав людини дійшла висновку, що Панов давав свідчення під тиском. Сам Панов розповів захисту, що його катували з перших днів, зокрема били металевою трубою і застосовували струм.

Суд Сімферополя заарештував Панова на два місяці.

Читайте також:
Окупаційна влада Криму намагається переконати, що Панов відмовився від адвоката. ДОКУМЕНТ

Панов в’їхав у Крим на своєму авто і не є співробітником розвідки, – ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна