Депутат від БПП Матвієнко, який задекларував храм, передає його Московському патріархату

 

Народний депутат Анатолій Матвієнко, який задекларував у власності будівлю храму Успіння Пресвятої Богородиці в селі Бирлівка Бершадського району, передає церкву на баланс сільської ради з умовою, щоб там служив Московський патріархат.
Про це у соцмережі написав Андрій Ковальов, прес-секретар голови Верховної Ради Андрія Парубія.

“Щойно говорив з його (Матвієнка) помічником та секретарем Вінницької єпархії УПЦ КП. Обидва підтверджують“, – зазначив Ковальов у коментарі “Новинарні“.

“Про це складений договір передачі. Дуже шкода! Сподіваюся, що пан Анатолій одумається! Дивно, коли народний депутат від фракції, названої іменем президента, спонсорує Московський патріархат в Україні”, – додав речник спікера ВР, назвавши МП “церквою окупанта”.

tserkiv-matviyenka

Як відомо, один із керівників фракції Блоку Петра Порошенка у ВР Анатолій Матвієнко вніс до електронної декларації будівлю будівлю (дослівно) “Храму Успіння Присвятої Богородиці” в селі Бирлівка (Бершадський район Вінницької області).
“Дата набуття права: 04.12.2014. Загальна площа (кв. м): 40,9”, – ідеться в декларації.

Крім храму, у власності Матвієнка та родичів вказано десять земельних ділянок, три квартири, одна кімната в користуванні, три гаражі й два будинки.

За даними Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП, Анатолій Матвієнко добровільно допомагав зводити Свято-Успенський кладовищенський храм на земельній ділянці в передмісті рідної Бершаді, що йому належить.
Зазначається, що споруда вже була передана в користування місцевій громаді УПЦ МП м. Бершадь. Щоправда, пізніше, влітку цього року, нардеп вирішив передати храм Бершадській міській раді.

“При цьому політик поставив умову, що місцева влада матиме право передавати храм у користування будь-якій конфесії аж “до створення Єдиної Помісної Української Церкви”. Про це йдеться в проекті дарчого договору”, – було сказано в повідомленні УПЦ МП.

Бершадська міська рада на сесії 5 серпня відхилила затвердження договору до з’ясування спірних правових положень.

“У свою чергу парафіяни кладовищенського храму Успіння Пресвятої Богородиці запропонували викупити храм шляхом збору пожертв усією єпархією”, – зазначав офіційний сайт УПЦ МП.

Надалі громада продовжувала проводити богослужіння в храмі та чекала відповіді Матвієнка на прохання надати будівлю церкви у безкоштовну довгострокову оренду.




У четвер, 1 листопада, Анатолій Матвієнко в кулуарах ВР підтвердив, що збирається передати храм Успіння Пресвятої Богородиці, зазначений у його е-декларації, місту Бершадь (Бирлівка – практично частина Бершаді).

“Я хочу передати його громаді міста Бершадь як цінність, яка має архітектурну перспективу. Щоб передати, треба його оформити, відвести землю, передавати документи. Я це оформив і зареєстрував у минулому році. Тому в реєстрі воно є. Зараз завершується процедура передачі. В п’ятницю (4 листопада) буде сесія, я сподіваюся, воно перейде у власність громади, я там народився, це моє бажання”, – розповів депутат.

На запитання, скільки коштує будівля, він відповів: “Це безцінне. Цей камінь я просив у Криму, це нестандартний камінь. Ціна, я думаю, десь півмільйона, 500 тис. грн десь в сумі”.

Новинарня” наразі не змогла підтвердити інформацію про передачу храму Матвієнка Московському патріархату в самого депутата чи в його помічників.

У свою чергу релігійну ситуацію в Бершаді для “Новинарні” прокоментував отець Ігор Сіранчук, секретар Вінницької єпархії УПЦ Київського патріархату.

За його словами, в Бершадському районі лише чотири храми УПЦ КП, тоді як Московського патріархату – “до тридцяти”.

Отець Ігор каже, що “Матвієнко нібито й передає храм, але з такою умовою, що ним має користуватися Московський патріархат до створення Єдиної помісної церкви”.

“Це трошки так, знаєте… Якщо передавати храми Московському патріархату, то ми можемо й не дочекатися створення Єдиної помісної церкви”, – зазначив отець Ігор Сіранчук.

При цьому, за даними Сіранчука, Бершадська міська рада (більшість її депутатів) схильна до того, аби храм було передано УПЦ Київського патріархату.

“Тут виходить парадокс – якщо він (Матвієнко) передає храм міській раді, то вона й має право храмом розпоряджатися. А ставити якісь умови міськраді – хіба це згідно до закону?” – сказав у коментарі отець Ігор, висловивши здивування, чому з такими умовами депутат Матвієнко не передав храм у користування УПЦ МП напряму.

Також о. Ігор зазначив: “Наскільки мені відомо, співпраці його (Анатолія Матвієнка) з Київським патріархатом немає… Були якісь спроби, але це було давно, може, 2010-2011 рік”.

Крім того, секретар єпархії КП висловив думку, якщо храм буде передано Московському патріархату з умовою, щоб ним користувалися громади різних конфесій, УПЦ МП не дозволить це робити вірянам Київської патріархії.

Анатолій Матвієнко. Фото з ФБ

Анатолій Матвієнко. Фото з ФБ

Як відомо, в 1989–1991 роках Анатолій Матвієнко був першим секретарем ЦК комсомолу України, членом ЦК КПУ.
Також він входив до керівних органів партій “Трудовий конгрес України”, НДП, “Собор”.

Очолював Вінницьку обласну держадміністрацію (1996-1998), був головою Ради міністрів Криму (2005).

Народний депутат І, ІІІ-VI скликань та нинішнього, VIII скликання, тобто майже безперервно з 1991 року був держслужбовцем.

Читайте також:
Луценко розповів про скарги депутатів один на одного та е-декларацію Порошенка

Підсумки е-декларування: подано 103 тисячі звітів, “просачкували” 7 депутатів

В ЗСУ незабаром офіційно запровадять військових капеланів. УПЦ МП – поза грою?

УПЦ МП змінює молитви для пропаганди “русского мира”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна