Польща створює окремі Війська територіальної оборони

 

Уряд Республіки Польща затвердив законопроект, який передбачає створити Війська територіальної оборони (Wojska Obrony Terytorialnej – WOT).

Рада міністрів хоче, аби зміни до законодавства набули чинності до кінця поточного року, інформує Польське радіо.

Затверджений урядом законопроект вносить зміни до закону про загальний обов’язок захисту Польщі. Його автором є міністр оборони Антоні Мацеревич.

Зазначається, що Війська територіальної оборони будуть самостійним видом збройних сил РП. Вони зможуть вести сухопутні військові дії у співпраці з оперативними частинами, а також вирішувати антикризові та антитерористичні завдання.
Окрім цього, тероборона Польщі покликана боротися з невійськовими загрозами, проводити інформаційні та освітні акції.

“У кожному повіті має бути кілька сотень відповідно озброєних та підготованих вояків-добровольців територіальної оборони, а в масштабі всієї країни – кілька десятків тисяч”, – передбачено рішенням уряду.

На чолі Військ територіальної оборони буде поставлений командувач, також передбачено створення командування таких військ.

Передбачено запровадити новий вид регулярної військової служби – територіальна військова служба. Її проходитимуть у військовій частині.

Солдатів, які мобілізовуватимуться для проходження служби вперше, спочатку відправлятимуть на 16-денний курс основної підготовки, а згодом вони складатимуть присягу. Після цього вони зможуть продовжувати навчання, отримувати чергові військові звання та нагороди.

“Пріоритет у наборі до Військ територіальної оборони надаватиметься членам організацій, покликаних підсилювати оборону Польщі, а також випускникам військових класів. Після трьох років служби у Військах територіальної оборони вони матимуть пріоритет у призові до проходження кандидатської і професійної військової служби”, – ідеться в повідомленні.

Згідно з планом уряду, термін служби солдата таких військ складав би від 12 місяців до 6 років з можливістю її продовження.

Бійці Військ територіальної оборони отримуватимуть таку саму зарплату, як резервісти, мобілізовані для проходження військових навчань.
Окрім цього, щомісяця вони отримуватимуть спеціальну додаткову платню “за бойову готовність”.

Члени територіальної оборони не матимуть права бути членами політичних партій і профспілок. Також буде обмежено їхнє право на членство у різноманітних товариствах.

Згідно з планом уряду, новий закон набуде чинності 1 січня 2017 року.

Нагадаємо, підрозділи територіальної оборони
передбачені також у Збройних силах України:
Територіальна оборона: як громадські активісти роблять роботу замість військкоматів

Читайте також:
Міноборони Польщі: Інтервенція РФ в Україну – це війна цивілізацій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна