В ЄС підтвердили, що можуть дати Україні безвіз до 24 листопада

 

Доповідачка з візового питання у Європарламенті Марія Габріел заявляє, що питання надання Україні безвізового режиму може бути проголосоване євродепутатами до саміту ЄС-Україна, який відбудеться 24 листопада. Про це Габріел заявила у коментарі Deutsche Welle.

Водночас Габріел підкреслила, що спершу свою позицію у цьому питанні має узгодити Рада ЄС, після чого розпочнуться переговори між основними європейськими інституціями – Європейською комісією, Європарламентом та Радою ЄС.

“Ми отримали певні сигнали сильної політичної підтримки від деяких лідерів держав та друзів України, які, я сподіваюсь, вплинуть на прийняття Радою ЄС швидкого і справедливого рішення для українських громадян”, – заявила Марія Габріел.

Євродепутат пояснила, що після ухвалення рішення Радою ЄС переговори можуть відбутись “справді швидко”, голосування на пленарному засіданні Європарламенту може відбутись щойно буде узгоджений спільний текст.

“Наступна пленарна сесія розпочинається 21 листопада, і тоді, теоретично, настане час для ухвалення рішення”, – зазначила доповідачка.

Нагадаємо, 23 жовтня президент Петро Порошенко, спираючись на домовленості з лідерами Євросоюзу, заявив, що до проведення саміту Україна-ЄС у Брюсселі 24 листопада ЄС запровадить безвізовий режим.

Затвердження безвізового режиму для України не було внесено до порядку денного жовтневої сесії Європарламенту, яка триває у Страсбурзі 24-27 жовтня.

Комітет Європарламенту із громадянських свобод та внутрішніх справ (LIBE) вже проголосував за внесення України до переліку країн, з якими ЄС запроваджує безвізовий режим.

Рада ЄС 5 жовтня ухвалила рішення, за яким набуття чинності рішення про візову лібералізацію з Грузією має відбутися одночасно з вступом у силу нового “механізму призупинення” безвізу.

Читайте також:
Єврокомісар Ган: Процедура надання Україні “безвізу” буде успішною

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна