Майже половина переселенців з Донбасу не мають наміру повертатися назад

 

Не мають наміру повертатися на колишнє місце проживання 48% внутрішньо переміщених осіб, опитаних Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС). Про це свідчать результати опитування, інформують “Українські Новини“.

Респондентам було поставлено запитання, чи збираються вони повертатися на колишнє місце проживання, якщо з’явиться така можливість.

48% – не мають наміру вертатися, 36% – мають намір, а 16% не змогли відповісти.

Також 36% переселенців з Донбасу повідомили, що повернуться на місце свого колишнього проживання до переходу непідконтрольних територій під контроль України, 35% – до поновлення умов комфортного життя, 21% – до припинення бойових дій.

Крім того, за останні 6 місяців 69% переселенців не відвідували непідконтрольні території, 27% – відвідували своє колишнє місце проживання, 3% – відвідували інший населений пункт.

За результатами опитування 61% внутрішньо переміщених осіб не відчувають упередженого ставлення до себе.

Також 3% опитаних переселенців відчувають упереджене ставлення до себе постійно, 11% – періодично, 21% – відчувають одиничні випадки, а 5% було складно відповісти на запитання.

Серед тих, хто відчуває упереджене ставлення до себе, 50% повідомили, що відчувають подібне ставлення з боку звичайних людей (колег, сусідів), 31% – державних службовців, 30% – орендодавців, 22% – роботодавців, 10% – учителів, лікарів і 4% – правоохоронних органів.

При тому 44% опитаних жителів приймаючих громад нейтрально ставляться до внутрішньо переміщених осіб, 43% – позитивно.

Зокрема, 16% опитаних ставляться до переселенців дуже добре, 27% – скоріше добре, 44% – нейтрально, 4% – скоріше негативно, 1% – дуже негативно, 8% – залежно від самих переселенців.

Також 60% опитаних жителів приймаючих громад вважають, що поява переселенців не відчувається в їх населеному пункті, 33% – відчувається, а 7% було важко відповістити на запитання.

Читайте також:
СБУ на Донеччині виявила ще понад тисячу фіктивних переселенців

Тука пояснив, переселенці з яких міст муситимуть повертати отримані соцвиплати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна