Адвокати родин Небесної сотні протестують проти рішення Луценка щодо об’єднання справ

 

Адвокати родин Небесної сотні виступили проти рішення генпрокурора Юрія Луценка про створення в ГПУ Управління з розслідувань злочинів, вчинених злочинними організаціями, оскільки, на їх переконання, об’єднання кримінальних проваджень проти екс-президента Віктора Януковича і його поплічників в одну призведе фактично до розвалу цих справ у суді. Про це адвокати заявили на брифінгу, інформує УНІАН.

Зокрема, адвокат Євгенія Закревська переконана, що у разі об’єднання цих справ в одну слідству фактично залишиться 2-4 місяці для передачі справи у суд, тобто “справа Януковича”, у якій 5 тисяч томів, повинна буде завершитися за дуже короткий термін, що, наголосила адвокат, в принципі не реально.

Вона пояснила, чому скорочуються терміни досудового слідства: справи, які об’єднають, перебувають на різному етапі досудового слідства, але у разі об’єднання річний термін досудового розслідування, обумовлений Кримінальним процесуальним кодексом, рахуватиметься від тієї справи, яка почала розслідуватись першою, тому терміни будуть надзвичайно стиснутими, і до суду будуть передані фактично нерозслідувані справи.

Крім того, адвокат Закревська наголосила на ще одному ризику швидкого правосуддя. Йдеться про умовні вироки тим фігурантам, які, за словами головного військового прокурора Анатолія Матіоса, сприяли слідству.

Закревська переконана, що в результаті ніхто не отримає реальних покарань: ті, хто співпрацював зі слідством за версією прокуратури, отримають умовні вироки, а їхнє керівництво – заочне засудження, тобто фактично лише “пустий вирок” без покарання.

У свою чергу потерпілий у справі Майдану — син загиблого Героя Небесної сотні Сергія Бондарчука Володимир Бондарчук зауважив, що об’єднання справ проти Януковича та інших колишніх високопосадовців може призвести до отримання “пустих” вироків, які не сприйме ні українське суспільство, ні світова спільнота.

“Генеральний прокурор і президент України мають усвідомлювати ризики і зважати не лише на те, щоб розкрити злочини в межах свого терміну перебування на посадах, а думати про ефективне завершення розслідувань. Для нас зовсім не важливо, за якого генпрокурора чи президента справа буде передана до суду. Для нас основним є, щоб зібрати всі докази, і рішення, яке винесе суд, не повинно підлягати сумніву ні в Україні, ні в світі”, – додав батько загиблого.

Читайте також:
Луценко розформував Департамент спецрозслідувань,
вивівши кліку Януковича з-під удару, – адвокати Небесної сотні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна