Придністров’я не визнає “ДНР/ЛНР”, щоб не псувати стосунки з Україною

 

Так зване “міністерство закордонних справ Придністров’я” бажає розвивати відносини з Україною, тому не робить заяв щодо визнання самопроголошених “ЛНР” та ДНР” і не артикулює певної позиції щодо сепаратистських утворень на Донбасі.
Про це заявив “глава МЗС” самопроголошеної Придністровської Молдавської республіки Віталій Ігнатьєв в інтерв’ю російському “Коммерсанту”.

“Нам ніхто не ставив передумов, щоб ми посилали якісь додаткові сигнали, робили заяви. Придністров’я не артикулює якихось там позицій і так далі в контексті цього конфлікту. І це правда, це наша позиція” – сказав він.

Відповідаючи на питання про можливість визнання самопроголошених “республік” на сході України, Ігнатьєв зазначив, що для ПМР пріоритетом є взаємодія з Україною.

Водночас представник Придністров’я не став говорити і про визнання територіальної цілісності України.

“Придністров’я не робить жодних заяв щодо даної ситуації. Ми реалізуємо концепцію зовнішньої політики, і один із пріоритетних напрямів — це співпраця з Україною” – сказав Ігнатьєв.

Як відомо, Придністровська Молдавська республіка проголосила свою незалежність від Молдови ще 25 серпня 1991 року, після чого між сепаратистами та молдовськими військами почався короткочасний збройний конфлікт. Він завершився фактичною перемогою сепаратистів, підтриманих російською армією. Територія на схід від Дністра залишається не підконтрольною Кишиневу.
Згідно із законодавством Молдови, Придністров’я має статус автономного територіального утворення з особливим правовим статусом.
Незалежність ПМР не визнає жодна країна-член ООН, лише кілька таких самих самопроголошених пострадянських квазіреспублік (Абхазія, Південна Осетія та Нагірний Карабах).

Україна також не визнає ПМР, однак веде господарську діяльність, пов’язану з регіоном.

Як відомо, президент України Петро Порошенко провів дитинство (1974—1982 рр.) у місті Бендери (зараз – територія ПМР), де його батько працював директором дослідницького експериментально-ремонтного заводу. Тут Порошенко закінчив школу та звідси поїхав навчатись в Київський університет.

Читайте також:
На кордоні з Придністров’ям сепаратисти затримали шістьох українців,
їх передали російським військовим

Гіві вивіз дівчину в Придністров’я та спішно продає квартири на Донбасі

Росія відновила процес приєднання невизнаного Придністров’я

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна