Луценко розформував Департамент спецрозслідувань, вивівши кліку Януковича з-під удару, – адвокати Небесної сотні

 

Генпрокурор Юрій Луценко фактично розформував у ГПУ Департамент спеціальних розслідувань, який займається справами Майдану і злочинами високопосадовців. Про це пише у соцмережі Адвокатська дорадча група, що веде справи Майдану, заявляючи, що тким чином Луценко вивів з-під відповідальності і Януковича, і всю групу високопосадовців.

“Саме такий зміст наказу, який він (Луценко) оголосив сьогодні (24 жовтня) на загальній нараді слідчих і прокурорів ДСР, де також були присутні адвокати родин Небесної сотні і потерпілий Сергій Бондарчук”, – ідеться в повідомленні.

“Горбатюку залишають саму назву, але забирають повноваження і людей”, – підкреслюють адвокати Небесної сотні.

Зі слів юристів, у наказі зазначається про ліквідацію обох управлінь департаменту спеціальних розслідувань, скорочення і виведення за штат слідчих і прокурорів.

“Фактично це означає, що як центр розслідувань злочинів минулої влади в тому числі злочинів проти Майдану департамент знищено. У Горбатюка знову лишається 20 слідчих. Все, чого потерпілі домоглись за ці два роки, нищиться”, – зазначено в дописі АДГ.

За даними адвокатів, одночасно Луценко створив Управління розслідувань злочинів, вчинених злочинними організаціями, під керівництвом [заступника генпрокурора Юрія] Столярчука (який був заступником і в часи генпрокурора Шокіна – “Н”), Басова, Захарова. Це управління має забрати у Горбатюка всі справи щодо створення Януковичем злочинного угрупування.

“Зараз на нараді у Столярчука вирішується конкретний перелік справ. Ймовірно, що у Горбатюка заберуть всі злочини по високопосадовцям і насильницькі злочини в частині створення Януковичем ОЗГ і участі в ній інших вищих осіб держави. За планом, озвученим Юрієм Луценко, всі ці справи об’єднають разом із справами Клименка, Курченка та ін., що розслідуються військовою прокуратурою, і до кінця року направлять об’єднану справу, що налічуватиме 5000 томів до суду в порядку заочного провадження.
Повну відповідальність за наслідки такого рішеня взяв на себе Генеральний прокурор”, – пише АДГ.

Генеральна прокуратура фактично підтвердила цю інформацію.

Розслідуванням “великої кримінальної справи” екс-президента Віктора Януковича та його оточення буде займатися новостворене Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, повідомила прес-служба ГПУ.

До складу управління увійшло 63 співробітники.

Прес-служба нагадала, що ця справа складається із багатьох епізодів, зокрема узурпація влади, розвал економіки, послаблення обороноздатності країни та інформаційної безпеки, заволодіння державним майном – резиденцією “Межигір’я” тощо.

Сергій Горбатюк, який досі вів цю справу, згідно з повідомленням, “і надалі залишається керівником Департаменту спеціальних розслідувань, до складу якого входять 56 співробітників. За цим Департаментом залишається розслідування та передача до суду справ по Майдану”.

Адвокати родин Небесної сотні вважають, що таке рішення прийнято “без усвідомлення юридичних і політичних наслідків”.

“А наслідки наступні:

  1. Розвал центру розслідування справ, якого ми так довго і важко добивались.
  2. Виведення потерпілих із процесу розслідування. Відсутність будь-якого контролю з їх боку, відсутність можливості подати цивільні позови і відшкодувати шкоду.
  3. Виведення з-під кримінальної відповідальності Януковича, Пшонки, Захарченка, Клименка, Курченка, Арбузова і інших. Унеможливлення кримінального переслідування цих осіб в подальшому.
  4. Сплив річного строку розслідування: при об’єднанні справ строки розслідування, які залишаться, рахуються по найменшому із термінів справ до об’єднання. Тобто лишається два-чотири місяці. І вони 100% сплинуть до передання справи до суду”, – зазначають адвокати Небесної сотні.

“Часу, відведеного для заочного розслідування законом, не вистачить навіть для ознайомлення зі справою захистом і потерпілими. Не кажучи вже про завершення розслідування.
Навіть суто арифметично вже зараз не вистачає строків для ознайомлення із 5000 томів до спливу річного терміну розслідування і терміну, відведеного законом про заочне провадження.
Це унеможливить призначення судом обвинувального акту до розгляду і винесення вироків”, – зазначають вони.

Тобто фактично Юрій Луценко виводить з-під відповідальності як самого Януковича, так і всю групу високопосадовців, щодо яких будуть об’єднані справи і оголошено про завершення розслідування, заявляють в АДГ.

“Зворотнього шляху не має. Потім переграти і поновити розслідування чи направити справу до суду в загальному (не заочному порядку) КПК не дозволяє. Після спливу року на досудове розслідування, поновити строк також не можливо”, – вважають юридичні представники родин Небесної сотні.

Як відомо, раніше генпрокурор Юрій Луценко оголосив голові ДСР Горбатюку догану. Причиною догани стали претензії до розслідування злочинів, скоєних під час Майдану. Зокрема, писала “УП”, там зазначається, що з 18 проваджень “жодного обвинувального акту у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені колишніми високопосадовцями, до суду не направлено”.

У документі зазначається, що Горбатюк проігнорував вимоги керівництва ГПУ щодо активізації та забезпечення ефективності слідства (…), необхідних заходів, передбачених кримінальним процесуальним законодавством, щодо покращення стану організації досудового розслідування та процесуального керівництва з дотриманням розумних строків не вжив.

У наказі сказано, що допити не проводилися, обшуки та тимчасові доступи до речей та документів не ініціювалися та не здійснювалися, питання про притягнення до кримінальної відповідальності винних у вчиненні злочинів осіб не вирішувалося.

Крім того, Луценко наголошував, що Горбатюк не ініціював посилення групи прокурорів у справі про умисні вбивства та замах на вбивства 77 громадян під час масових акцій протесту в Києві, перевищення влади колишніми високопосадовцями, незаконного перешкоджання проведенню зборів та мітингів на Майдані.

Також у наказі Луценка сказано, що “попри те, що процесуальний керівник у провадженні обґрунтовано указував на можливість ініціювання питання про отримання дозволу на досудове розслідування стосовно шести підозрюваних у вчиненні цього злочину, начальник Департаменту Горбатюк складання слідчими та погодження прокурором клопотання до суду заборонив”.

Сергій Горбатюк оскаржив догану. Він заявив у коментарі “Громадському”, що “руйнуються всі напрацювання, це є кроком до знищення результатів роботи і непритягнення винних до відповідальності”.

“Конфлікт існує виключно в моєму небажанні виконувати незаконні вказівки. Саме по собі притягнення до відповідальності, на мою думку, явно незаконне, безпідставне і необґрунтоване. Причому навіть наказ про притягнення до дисциплінарної відповідальності містить завідомо неправдиві обставини, які в нього вкладені”, – сказав він.

 

Читайте також:
Заслати Горбатюка подалі з Києва намагається претендент на трон ГПУ Столярчук, – ЗМІ

Горбатюк: Януковича можна засудити заочно лише в одній із 12 порушених справ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна