В СБУ розповіли, чому змусили повернутися до Києва літак “Белавіа”

 

Речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська заявила, що літак білоруської авіакомпанії Belavia, який виконував рейс Київ/Жуляни – Мінськ, 21 жовтня був повернений до київського аеропорту через інформацію про можливу загрозу національній безпеці.

На своїй сторінці у “Фейсбуці” вона написала, що на борту літака перебував іноземець, який становив загрозу національній безпеці України.

“Ми невідкладно поінформували про це ДП Украерорух. На той час, коли диспетчер зв’язався з пілотом, літак вже декілька хвилин перебував у повітрі. Після перевірочних заходів ми впевнилися, що загроза національній безпеці локалізована”, – зазначила речниця СБУ.

Раніше повідомлялося, що 21 жовтня авіадиспетчери змусили літак компанії Belavia, що почав о 15:25 виконувати рейс Київ-Мінськ, повернутися в аеропорт “Київ”.
О 15:36, за 50 км до входу в повітряний простір Республіки Білорусь, командиру судна надійшла вказівка від диспетчера “Украероруху” про негайне повернення до аеропорту вильоту без пояснення будь-яких причин.
“Також було заявлено, що у випадку невиконання команди у повітря будуть підняті винищувачі”, – стверджують у “Белавіа”.
О 15:55 літак приземлився у “Жулянах”. Після цього українські правоохоронці зняли з борту одного пасажира, громадянина Вірменії. Після дозаправки літак вилетів з Києва о 16:37 і прибув до Мінська о 17:33.
Правоохоронними органами України даний пасажир був відпущений і вилетів о 19:00 рейсом В2-830 авіакомпанії “Белавіа” до Мінська.

Міністерство закордонних справ Білорусі вручило ноту протесту тимчасовому повіреному у справах України в зв’язку з інцидентом з літаком авіакомпанії Belavia.

Як повідомляє прес-служба МЗС Білорусі, білоруська сторона очікує офіційних вибачень і вимагає відшкодування усіх фінансових витрат і витрат, викликаних діями української сторони.

У МЗС також доручили послу Білорусі вручити аналогічну ноту українському МЗС.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна