Політв’язень Станіслав Клих збожеволів у чеченській тюрмі, – правозахисниця

 

Судово-психологічна експертиза ув’язненого в Росії українця Станіслава Клиха показала, нібито він психічно здоровий і може брати участь у суді. Про це повідомила російська правозахисниця Зоя Свєтова в ефірі телеканалу “112 Україна”. Водночас сама правозахисниця висловлює думку, що Клих збожеволів.

“І те, що ми тепер бачимо – його психіка була дуже сильно порушена. Можна говорити про те, що він з’їхав з глузду”, – сказала Свєтова.

Зокрема, повідомлялося, що Клих хоче, щоб його інтереси захищав Стас Михайлов (співак) та робить інші ненормальні заяви, які свідчать про психічний розлад.

“І найбільше мене вражає, що в СІЗО Грозного, де за наполяганням адвокатів проводилася судово-психологічна експертиза, яка постановила, що нічого страшного з ним немає, що він може утримуватися в СІЗО, що він може брати участь у судовому засіданні”, – зазначила Свєтова.

Вона нагадала, що Клиха “страшно катували, змушуючи зізнатися у найстрашніших злочинах, яких він не скоював”.

“Він говорив про зовсім жахливі тортури. По-моєму, йому струм приєднували до статевих органів, його підвішували, йому щось кололи, в результаті він визнав все”, – повідомила Свєтова.

За її словами, зрозуміло, що Станіслав Клих не симулює божевілля і його не можна тримати у в’язниці, його не можна судити.

Як відомо, Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території Російської Федерації – в місті Орел, коли він, український журналіст, екс-член УНА-УНСО, приїхав у гості до вагітної дівчини.

26 травня 2016 року суд у Чечні засудив екс-заступника голови УНА-УНСО Миколу Карпюка до 22 з половиною років, Станіслава Клиха – до 20 років ув’язнення. Українці підписали заяву про подачу апеляції на вирок.

Перед цим, 19 травня, у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу “Вікінг”, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і сам факт перебування в Чечні будь-коли. Вони заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення й визнання від них були отримані російським слідством під тортурами.

Захист Карпюка і Клиха наполягав на знятті обвинувачень також у зв’язку із закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями.

Раніше повідомлялося, що проти Клиха в ув’язненні застосовували психотропні засоби. Про ознаки його психічного розладу говорили ще навесні 2016 року.

Верховний суд Росії розгляне апеляції на вироки засуджених в РФ українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха 26 жовтня.

Читайте також:
Україна надіслала до РФ запит на видачу незаконно засудженого Клиха

Останнє слово слово Карпюка в суді Грозного: “Мій злочин перед Росією – те, що я українець”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна