Слідом за Сенцовим Росія відмовилася видавати Україні Кольченка

 

Росія відмовилася видати Україні ув’язненого в РФ кримчанина Олександра Кольченка. Про це в соцмережі повідомив заступник міністра юстиції Сергій Петухов.

Він оприлюднив рішення російського мін’юсту, в якому сказано, що Кольченко у 2014 році (після анексії Криму) отримав російське громадянство і як громадянин РФ не може бути переданий Україні.

Як відомо, цього ж дня, 21 жовтня, стало відомо, що Росія на тій самій підставі відмовила Україні в екстрадиції Олега Сенцова, який був засуджений разом із Кольченком, – бо вважає його громадянином РФ.

Насправді після окупації Росією Криму Кольченко й Сенцов не входили в російське громадянство.

Як відомо, 7 квітня Мін’юст України повідомив, що звернувся до Росії з проханням видати Сенцова й Кольченка. Після цього мін’юст Росії доручив тюремній службі підготувати документи для вирішення питання про передачу Україні чотирьох засуджених для подальшого відбування покарання на Батьківщині.

Як повідомляла “Новинарня“, українських активістів-кримчан Олега Сенцова й Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалах офісів партій на півострові. Обидва вину не визнали.

25 серпня 2015 року суд у Ростові-на-Дону виніс вирок Сенцову й Кольченку, засудивши  до20 і 10 років ув’язнення в колонії суворого режиму відповідно. Верховний суд Росії залишив без зміни рішення суду першої інстанції.

 

Міжнародні організації визнали, що справа проти Сенцова і Кольченка є сфабрикованою, та виступили з критикою на адресу РФ, вимагаючи звільнити їх.

Олександр Кольченко ув’язнений в колонії ФКУ ІК-6 в місті Копейськ Челябінської області.

Читайте також:
Правозахисники розповіли, як Кольченко в російській тюрмі вчиться на столяра

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна