Сенат Чехії ухвалив резолюцію з приводу Донбасу й Криму

 

Сенат Чехії ухвалив резолюцію, в якій закликав Росію припинити підтримку бойовиків на Донбасі, повернути Україні контроль над неконтрольованою ділянкою кордону та засудив незаконну анексію Російською Федерацією Криму, що продовжує залишатися частиною України.
Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Чехія з нами! Велика подяка нашим друзям із верхньої палати парламенту Чеської Республіки (Сенат) за ухвалення постанови (резолюції) сенату парламенту Чеської Республіки щодо розвитку ситуації в Україні”, – написала вона.

За словами Гопко, чеські парламентарі висловили стурбованість розвитком ситуації на сході України, де спостерігається інтенсифікація збройних зіткнень з використанням важкого озброєння, забороненого Мінськими домовленостями.

Також, додала вона, сенатори ЧР нагадали, що “Крим продовжує залишатися частиною України, його відокремлення від цієї країни є результатом російської агресії і не має ніяких підстав в міжнародному праві”.

Крім того, чеські парламентарі “констатували, що для припинення вогню та імплементації Мінських домовленостей необхідно встановити стале перемир’я, припинити підтримку «повстанців» з російської сторони і відновити можливість контролю спільного українсько-російського кордону українськими державними органами”.

Також верхня палата парламенту Чехії закликала уряд країни використовувати всі засоби, починаючи з дипломатичних, які сприятимуть встановленню сталого перемир’я на сході України та активізують переговори з мирного врегулювання конфлікту.

За постанову проголосувало 45 із 63 присутніх сенаторів, уточнила у своєму дописі в соцмережі перший віце-спікер Ірина Геращенко.

“Ця постанова була підготовлена комітетом закордонних справ чеського Сенату у відповідь на наше звернення до парламентів країн ЄС (моє і моїх колег – Марії Іонової та Ганни Гопко). Ми дуже дякуємо Сенату Чехії і вважаємо надзвичайно важливим той факт, що оцінка дій РФ на Донбасі змінюється навіть в країнах, традиційно прихильних до Москви, що все більше європейських політиків публічно займають позицію проти російської агресії. Ми раді, що є і наш внесок в цій дипломатичній роботі, в донесенні правди про війну проти України і українців”, – додала Геращенко.

Читайте також:
У Чехії хочуть закрити представництво “ДНР”, але ще не придумали як

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна