“Дискредитація НАБУ”. Суд оштрафував викладачку з Антикорупційного бюро

 

Солом’янський районний суд визнав заступницю начальника відділу забезпечення роботи директора Національного антикорупційного бюро Катерину Везєлєву-Борисову винною у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією.

20 жовтня суд вирішив, що тренінгова діяльність не є викладацтвом, повідомила Везєлєва-Борисова у “Фейсбуці”.

“Враховуючи те, що на сьогоднішній день чітке визначення викладацької діяльності відсутнє у чинному законодавстві України, суд довго-довго думав та розтлумачив поняття на свій лад”, – написала вона.

“Суддя вважає, що “викладацька діяльність” – це діяльність особи як викладача тієї чи іншої навчальної дисципліни тільки в освітньому закладі у вигляді читання лекцій, проведенні семінарів, практичних та інших занять, гуртків, секцій тощо”, – зазначила Везєлєва.

За її словами, суд виніс прецедентне рішення: “Відсьогодні тренінгова діяльність є небезпечною та поза законом для державних службовців”.

“Сьогодні це стосується мене – повернення коштів, штрафи та звільнення з посади… Але завтра, можливо, всіх тих, хто намагається побудувати Україну європейською!”, – вважає працівниця НАБУ.

У коментарі “Українській правді” вона уточнила: “Суд постановив, що я повинна повернути зароблені під час тренінгів кошти, це 18 033 гривні, і сплатити штраф – трохи більше 8 тисяч гривень”.

Крім того, за законом, особа, в діях якої вбачають корупційну складову, має бути звільнена – але це вже буде після апеляції, якщо апеляційна інстація підтвердить рішення Солом’янського райсуду.

Зазначається, що представники прокуратури вимагали відсторонити працівницю НАБУ з посади на рік, але суд ці вимоги відхилив.

Везєлєва-Борисова заявила, що подаватиме апеляційну скаргу.

“Я цілком не погоджуюся з рішенням Солом’янського суду, адже я вважаю, що тренінги – це теж викладацька діяльність”, – сказала вона.

Чиновниця уточнила, що тренінги вона проводила на запрошення регіонального представництва німецького Фонду Фрідріха Еберта в Україні.
Тренінги стосувалися розвитку громадянського суспільства, зокрема, Везєлєва-Борисова виступала на теми молодіжного лідерства та гендерної рівності.

Тренінги вона читала тричі: у Мукачевому, у Полтаві та в Одесі – у лютому, у квітні та у червні, коли вже працювала на посаді в НАБУ.

“Тренінги були прочитані у позаробочий час і ніяк не стосувалися моєї посадової діяльності…”, – наголосила при цьому Везєлєва.

Народний депутат Сергій Лещенко назвав рішення Солом’янського райсуду “черговим ударом системи по антикорупційних органах”. Про це він написав у “Фейсбуці”.

“За поданням СБУ суд визнав винною співробітницю НАБУ Катерину Везєлєву, яка мала нахабство… читати лекції. Не вкрасти, не продати рішення, не відмазати за гроші. Вона лише читала лекції. Це – рівень, який демонструє департамент “К” Служби безпеки України на чолі з вірним бійцем Грановського Демчиною. Україна стогне від мільярдої корупції, скрізь відкати, смотрящі, тендери для своїх – а СБУ бігала за співробітницею НАБУ, яка читала лекції на запрошення німецького фонду Еберта – структури урядової партії соціал-демократів Німеччини. Маразм? Ні, цілеспрямована кампанія з дискредитації НАБУ”.

“Катерино, раджу готуватися до реваншу в апеляції, можете завжди розраховувати на мене”, – додав він.

Читайте також:
Голова НАБУ назвав “маразмом” протокол СБУ про нібито корупцію викладачки з Бюро

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна