Путін відклав зустріч у нормандському форматі й заперечив Порошенкові

 

Президент Росії Володимир Путін заявив, що зустріч “нормандської четвірки” у Берліні щодо українського питання Україні буде актуальна, якщо експерти знайдуть конкретні кроки для врегулювання. Про це він сказав 16 жовтня в коментарі журналістам під час саміту БРІКС на Гоа, передають РІА “Новости“.

Путін розповів: є домовленість із президентом Франції та канцлером ФРН про те, що зустріч у Берліні “буде доцільною лише в тому випадку, якщо наші помічники просунуть цей діалог так далеко, що дасть нам можливість на зустрічі на вищому рівні закріпити ці домовленості”.

“Якщо домовленості на рівні помічників (президентів країн “нормандської четвірки”) досягнуто не буде, то тоді й зустрічі в такому форматі на вищому рівні поки не прийшов час”, – заявив він.

У свою чергу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, кажучи про дату можливої зустрічі лідерів “нормандської четвірки”, зазначив, що ясності “як і раніше немає”.

Напередодні учасники зустрічі в Мінську на рівні помічників президентів країн “нормандської четвірки” не досягли компромісу щодо ключових питань, повідомило “Інтерфаксу” джерело, знайоме з ситуацією.

“Зустріч проходила напередодні у Мінську, проте за більшістю питань компромісу досягти не вдалося”, – зазначено у повідомленні.

Крім помічників президентів країн “нормандської четвірки”, за попередніми даними, в одній із зустрічей брала участь помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд.

У розмові з російською пресою на Гоа Володимир Путін також заявив, що вважає заяву президента України Петра Порошенка про необхідність виконання насамперед безпекового пакету щодо Донбасу приводом не виконувати політичну частину Мінських домовленостей.

“Я знаю, що мій колега, президент Порошенко знову намагається перекласти якусь відповідальність на Росію, посилаючись на неврегульованість у сфері безпеки… Я вважаю, що це тільки привід, щоб нічого не робити у політичній сфері”, – заявив Путін.

За його словами, “треба йти, як мінімум, паралельно, і домагаючись реалізації в питаннях безпеки, і здійснюючи абсолютно необхідні для врегулювання в цілому і на тривалу перспективу кроки в політичній сфері”.

“Без цього домогтися врегулювання буде неможливо”, – сказав глава РФ.

Путін навів приклад з необхідністю прийняття Києвом закону про амністію для бойовиків, оскільки, за його словами, люди, які живуть на Донбасі, в іншому випадку не зможуть бути впевненими, що їх не буде притягнуто до кримінальної відповідальності за тероризм і сепаратизм.

Він також заявив про необхідність закріплення в українській Конституції положень прийнятого Верховною Радою закону про особливий статус Донецької і Луганської областей.

“А чому потрібно, щоб він був закріплений в Конституції? Якщо його просто імплементувати, то завтра його можна буде скасувати як такий, що суперечить Конституції”, – пояснив Путін.

За його словами, якщо всього цього не буде зроблено, то це означає, що Київ не готовий до вирішення проблем на південному сході України.

Читайте також:
Порошенко: Країна зараз перебуває у стані війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна