ПАРЄ затвердила жорстку заяву проти російської агресії в Україні та виборів на Донбасі і в Криму

 

Парламентська асамблея Ради Європи підтвердила, що вважає доведеною присутність російських війсь в Україні. Про це йдеться в доповіді, яка була затверджена Асамблеєю в середу, 12 жовтня.
Результати голосування: 78 голосів “за”, 11 “проти”, 13 “утрималися”.

Назва доповіді була змінена. Початково йшлося про назву “Політичні наслідки кризи в Україні”, натомість її змінили на назву “Політичні наслідки російської агресії в Україні”, повідомив в ефірі каналу “112 Україна” член української делегації в ПАРЄ, нардеп від БПП Олексій Гончаренко.

В документі, проект якого підготувала чеська доповідачка Крістіна Зеленкова, ПАРЄ серед іншого закликає Росію “відкликати свої війська з території України та припинити військове забезпечення сепаратистів”.

Також під час обговорення було ухвалено кілька критично важливих поправок. Зокрема ПАРЄ вирішила, що економічні санкції проти РФ мають зберігатися.

Також ПАРЄ поставила під сумнів повноваження Державної думи через вибори в Криму, інформує “Європейська правда”.

Українська поправка, затверджена ПАРЄ, визнає нечинними вибори Держдуми РФ в Криму.

Своїм рішенням ПАРЄ “засудила незаконні вибори Державної думи, проведені 18 вересня в окупованому Криму”. Асамблея “вважає результати [виборів] нікчемними”.

При цьому Асамблея також визнала, що повноваження всієї Держдуми поставлені під питання.

“Включення частини української території у загальнодержавний федеральний округ… є грубим порушенням міжнародного права та серйозно ставить під сумнів легітимність російського парламенту”, – йдеться в затвердженій пропозиції.

Цю поправку члени ПАРЄ підтримали переважною більшістю – 71 голос “за”, 24 “проти”.

Перед голосуванням за весь текст резолюції щодо України Парламентська асамблея Ради Європи також затвердила поправку,  в якій закликала країни-члени ЄС зберігати санкції проти РФ, попри економічні втрати.

“Асамблея зазначає, що економічні наслідки конфлікту є значними не тільки для України та Російської Федерації, але і для Європейського Союзу та деяких країн Європи, які в тій чи іншій мірі постраждали від санкцій проти РФ та російських контрсанкцій”, – зазнається в документі.

“Обговорення санкцій розділяє Європейський Союз та загрожує його єдності”, – наголошено в документі, який цитує “ЄП”.

За пропозицією українських депутатів в рішення було додано також наступне твердження: “Поза тим, міжнародний тиск, включаючи санкції, має зберігатися доти, доки не припиниться російська агресія та не буде повністю відновлено суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах”.

За це проголосував 71 депутат ПАРЄ, 17 – проти.

ОНОВЛЕНО. Також у резолюції зазначено, що Парламентська асамблея Ради Європи вважає неможливим швидке проведення виборів на Донбасі, попри вимоги Мінських домовленостей.

ПАРЄ закликала всі сторони виконати політичні положення Мінська, але констатувала, що мають бути створені необхідні умови для цього.

Асамблея вважає, що доки поточна ситуація в “ДНР” та “ЛНР”, яка характеризується атмосферою небезпеки, залякування і безкарності та відсутності свободи слова та інформації, залишатиметься незмінною, проведення вільних та справедливих виборів в цих регіонах не є можливим.

Доповідачка Марілуїза Бек пояснила, що під час поїздок до України вона та співдоповідачка Крістіна Зеленкова отримали підтвердження неприйнятної для проведення виборів безпекової ситуації.
Вони звернулися до СММ ОБСЄ з проханням забезпечити їх проїзд на території, контрольовані “ДНР” та “ЛНР”, але отримали відмову.

“Якщо ОБСЄ не може гарантувати безпеку навіть двох доповідачок, то як можна говорити, що будуть створені безпечні умови для проведення виборів?” – обурилася доповідачка.

Як відомо, ПАРЄ ще в 2014 році впровадила політичні санкції проти Росії, після того делегація Держдуми РФ залишила Асамблею.
На початку жовтневої сесії 2016 року президент асамблеї Педро Аграмунт закликав повернути Росію, але його пропозиція викликала опір ключових політичних груп, при цьому Україна ініціювала питання про дострокову відставку президента ПАРЄ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна