Європарламент не включив український “безвіз” у план на жовтень

 

Питання про затвердження безвізового режиму Україна-ЄС не внесено до порядку денного майбутньої сесії Європарламенту, яка відбудеться у Страсбурзі 24-27 жовтня. Про це свідчить проект порядку денного сесії, оприлюднений на сайті ЄП.

Також у документі відсутні пункти про затвердження візової лібералізації для Грузії та розгляд механізму призупинення безвізового режиму ЄС для різних країн.

Як відомо, затримка із затвердженням цього механізму є головною перепоною для скасування віз для України та Грузії, зазначає “Європравда”.

Наступна найближча (теоретична) дата затвердження “безвізу” Європарламентом – сесія 21-24 листопада.

У вересні президент Європарламенту Мартін Шульц висловив сподівання, що питання про надання безвізового режиму для України буде включено порядку денного Європарламенту на сесії ЄП в жовтні.
Міністр закордонних справ Павло Клімкін прогнозує, що рішення про надання Україні безвізового режиму буде затверджене в жовтні або листопаді.

Нагадаємо, комітет Європарламенту із громадянських свобод та внутрішніх справ (LIBE) вже проголосував за внесення України до переліку країн, з якими ЄС запроваджує безвізовий режим.

Рада ЄС 5 жовтня ухвалила рішення, за яким набуття чинності рішення про візову лібералізацію з Грузією має відбутися одночасно з вступом у силу нового “механізму призупинення” безвізу.

Якщо рішення про “безвіз” не буде затверджено в жовтні, це означає, що на практиці безвізовий режим не запрацює до кінця 2016 року або вже з початку січня, як очікувалося раніше.
Нагадаємо, після позитивних висновків ЄС щодо виконання Україною безвізового плану навесні анонсувався реальний початок “безвізу” вже в кінці липня цього року.

Читайте також:
Єврокомісар Ган: Процедура надання Україні “безвізу” буде успішною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна