Україна готується ініціювати відставку проросійського президента ПАРЄ Аграмунта

 

Українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи готується порушити питання про дострокове припинення повноважень президента ПАРЄ Педро Аграмунта. Про це повідомила перша заступниця голови Верховної Ради, член делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко в коментарі “Європейській правді”.

Вона зауважила, що останнім часом Аграмунт робить публічні заяви, які повністю відповідають російській позиції, в тому числі – ініціює зняття з РФ політичних санкцій, накладених Асамблеєю.

“Нас непокоїть, що політик, делегований на цю посаду Європейською народною партією, у своїх діях відходить від позиції ЄНП та від принципів ПАРЄ. Ми не можемо ігнорувати  і вже ведемо консультації з колегами по групі”, – сказала Геращенко.

“У нас були розмови щодо цього не лише в політгрупі ЄНП в ПАРЄ, а й також із керівництвом Європейської народної партії, і там справді занепокоєні через позицію Аграмунта”, – заявила перша віце-спікер ВР.

Вона зазначила, що на даний момент українська делегація ще не запустила процедуру відкликання президента Асамблеї, але готується до цього кроку.

 “Зараз ми разом вивчаємо регламент, щоб офіційно порушити це питання в Асамблеї. Аграмунт не турбується про свою репутацію, а турбується про свою посаду. Тому будемо бити по найболючішому для нього – по його посаді”, – додала Ірина Геращенко.

За даними “ЄП”, юридично запустити процедуру зміни президента буде можливо лише в січні, під час відкриття чергової сесії ПАРЄ, коли будуть підтверджуватися повноваження керівництва Асамблеї.

Як відомо, ПАРЄ обирає нового президента кожні два роки. 2016 рік є першим для Аграмунта – його обрано президентом у лютому ц.р. Як писала тоді “Новинарня“, новим головою ПАРЄ став прибічник “діалогу” із забаненою Росією.
Після того, вже в липні, голова української делегації Володимир Ар’єв заявив: Ар’єв – про заяви голови ПАРЄ на користь Росії: “Торгує принципами”. Деякі делегати непрямо звинувачують Аграмунта в політичній корупції.
Перебуваючи на посаді, іспанець Педро Аграмунт побував у Росії, делегація якої усунута з ПАРЄ через агресію проти України, й активно виступає за зняття санкцій з РФ, попри проведення незаконних виборів у Криму.

У разі, якщо українська делегація отримає значну підтримку колег з інших країн, повноваження Аграмунта можуть не продовжити на 2017 рік.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна