Російські ВПС відкликали з Білорусі свої винищувачі

 

Російські ВПС відкликали Су-27СМ з Білорусі. Про це свідчать супутникові знімки 61-ї авіаційної бази в місті Барановичі. про це повідомляє міжнародна група розслідувань Bellingcat.

З грудня 2013 роки чотири російських Су-27СМ стояли в укриттях на пероні в стані постійної бойової готовності. Ці багатоцільові винищувачі спочатку входили до складу бойових ланок, з яких, в свою чергу, формувалися ескадрильї передового базування.

“На знімках, зроблених з травня по вересень, видно, що винищувачі не повернулися на колишнє місце. Ми перевірили інші діючі та запасні аеродроми, але там літаків теж не виявилося, з чого можна зробити висновок, що їх не перекинули на іншу базу в межах країни”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що жодної інформації про відкликання винищувачів в офіційних джерелах не з’являлося, але судячи з того, що вони залишили аеродром, президентові Олександру Лукашенку, ймовірно, вдається протистояти ідеї про розміщення російської авіабази в Білорусі.

Більш того, не виключено, що він також знайшов спосіб замовити нове обладнання для протиповітряної оборони, яка слабшає. У лютому білоруський уряд підписав договір з корпорацією “Іркут” на поставку нових Су-30СМ – незважаючи на те, що коштів на їх купівлю у країни немає. Подробиці цієї угоди не розголошуються.

Передбачається, що Су-30СМ замінять парк застарілих МіГ-29, 10 з яких нещодавно проходили ремонт на 558-му авіаційному заводі. П’ять з них ще недавно перебували на бойовому чергуванні разом з російськими винищувачами. Казахстан в минулому році теж закупив чотири Су-30СМ у Росії.

Що буде далі, поки незрозуміло. Мінськ не схвалює ту підтримку, яку Росія надає українським сепаратистам. Тому Лукашенко вже не так лояльний до Кремля, як раніше. Санкції проти Росії погано позначаються на і без того не блискучій економіці Білорусі, так що і Лукашенко, останній з східно-європейських лідерів, які все ще підтримують Путіна, подумує про те, чи не час повернутися в бік Заходу.

Читайте також:
Російський винищувач порушив повітряний простір Фінляндіїп

Французькі винищувачі почали патрулювати повітряний простір Литви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна