Житомирський суд відмовився скасувати декомунізацію в області

 

Житомирський окружний адмінсуд відмовився скасувати розпорядження голови обласної держадміністрації про перейменування об’єктів топоніміки та демонтаж комуністичних пам’ятників у Житомирській області.  Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-службу Українського інституту національної пам’яті.

До суду звертався виконавчий комітет Коростенської міської ради, який вважав здійснене головою ОДА перейменування об’єктів топоніміки протиправним та вимагав скасувати розпорядження у частині, що стосується міста Коростень.

Дослідивши обставини справи та подані сторонами докази, суд встановив, що процедура перейменування об’єктів топоніміки, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, була дотримана. А отже, підстав для скасування розпорядження голови ОДА немає.

У висновках щодо того, чи містять назви перейменованих об’єктів символіку комуністичного режиму, суд спирався на роз’яснення Українського інституту національної пам’яті, а також на експертну оцінку фахівців Інституту історії України НАН України.

“Серед іншого, суд також прийшов до висновку, що згідно з законодавством, виконавчий комітет Коростенської міської ради та коростенський міський голова мали провести з мешканцями відповідну роботу та громадські обговорення, а вже за їх результатами перейменувати відповідні об’єкти топоніміки. Однак органи місцевого самоврядування міста Коростень таку роботу не провели. Тому відповідне рішення було прийнято головою ОДА згідно з наданими йому законом повноваженнями”, – йдеться в повідомленні.

На підставі аналізу доказів у матеріалах справи суд встановив, що громадськість Коростеня була обізнана та брала участь у перейменуванні, а міськрада та виконком не були обмежені у своєму праві вносити пропозиції стосовно перейменування вулиць і провулків міста.

Тому суд визнав позовні вимоги безпідставними та у задоволенні позову й скасуванні розпорядження голови ОДА відмовив.

Як зазначають в УІНП, це вже друге рішення, винесене Житомирським окружним адміністративним судом щодо розпорядження голови Житомирської ОДА про перейменування об’єктів топоніміки та демонтаж комуністичних пам’ятників у Житомирській області.
Раніше у серпні 2016 року Житомирський ОАС визнав законним рішення голови ОДА про перейменування об’єктів топоніміки міста Овруч.

Нагадаємо, голови ОДА отримали право проводити перейменування в рамках декомунізації, починаючи з 21 лютого 2016 року – після того, як такі рішення не змогли чи не захотіли прийняти міські ради.

Читайте також:
Леннон замість Леніна. Гуморист Москаль – перший голова ОДА, хто взявся за перейменування

етапи декомунізації

Читайте також:
Вищий адмінсуд відмовив місту на Полтавщині в позові до ВР щодо декомунізації “червоної” назви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна