ЦВК Грузії порахував 100% бюлетенів. РЕЗУЛЬТАТИ

 

Центральна виборча комісія Грузії підбила підсумки парламентських виборів 8 жовтня.

За цими даними, до парламенту проходять три партії/блоки: правляча “Грузинська мрія”, яка за пропорційною системою набрала 48,65% (856762 голоси), “Єдиний національний рух” Михеїла Саакашвілі – 27,12% (479576 голосів) та проросійський “Альянс патріотів Грузії” – 5% (88109 голосів).
Про це інформує “Новинарня” з посиланням на сайт ЦВК.

rezultati-viboriv-v-gruziyi

Четверта за результатом партія – “Вільні демократи” – має 4,62%, “Демократичний рух” Ніно Бурджанадзе (ще одна проросійська сила) – 3,53%, рух “Держава для народу” оперного співака Паата Бурчуладзе – 3,45%.

Водночас видання “Грузія онлайн” інформує, що з приводу проходження в парламент “Альянсу патріотів” ще немає остаточного рішення, адже реально цей блок набирає 4,998% голосів, а система округлює це число і більший бік.

Речниця ЦВК Анна Мікеладзе кількома годинами раніше повідомила: “Центрвиборчком обробляє результати. На даному етапі протікає процес обробки кожного показника. Крім того, в округах подані скарги і проводиться розгляд скарг. Ці показники не остаточні, оскільки законом передбачено 19 днів. Протягом 19 днів буде відома точна кількість голосів, отриманих кожним виборчим суб’єктом і процентні показники, включаючи десяті й соті. За даними на 15:00, «Альянс патріотів Грузії» отримав 88 132 голосів, це 4,998%. Програма автоматично округлила, десь же потрібно округлити дані. Це елементарна математика. Однак чи достатньо показника 4,998%, щоб дана партія подолала 5% бар’єр, якщо дані не зміняться, обговорить виборча адміністрація, центрвиборчком, і відповідь буде відома”.

Раніше спікер ЦВК зазначила, що в “Альянсу патріотів” є 5%, але це були не остаточні дані.

ОНОВЛЕНО. Станом на 21:00 за київським часом ЦВК Грузії уточнив результати. Кількість голосів “Альянсу патріотів” лишилася та сама, але тепер це 5,01%.

У разі проходження в парламент “Альянс патріотів”, який називають “кремлівською консервою”, матиме 5 мандатів зі 150.

Грузинські політологи та прибічники партії влади зазначають, що “Грузинська мрія” може отримати конституційну більшість у парламенті.

Загалом за партсписками обрано 77 депутатів, ще 73 – обиралися в мажоритарних округах.

У частині мажоритарних округів, де кандидат не набрав 50%, відбудеться другий тур. Зокрема, такими є 18 із 22 округів Тбілісі.

Грузинські медіа інформують, що майже в усіх мажоритарних округах лідирують висуванці “Грузинської мрії”. Чи не єдиним винятком міг стати округ дружини Михеїла Саакашвілі Сандри Рулофс, яка представляє “ЄНР”, у Зугдідському районі. По ходу підрахунку вона на 2% випереджала кандидата від влади, але остаточні показники – 47,13% в Едішера Толорая проти 45,79% у Рулофс. Тут теж 22 жовтня пройде повторне голосування.

Євросоюз визнав грузинські вибори демократичними.

Читайте також:
Черненко про вибори в Грузії: Це не Саакашвілі програв – це Росія виграла

У Грузії “Мрія” набирає майже 50%.
До парламенту проходить також проросійський альянс зі “скрепами”

Напередодні виборів соціологія показувала невелику перевагу “Єдиного національного руху” над “Грузинською мрією”, але майже 30% грузинів не визначалися з вибором до самого дня голосування.
Тепер політологи кажуть, що майже всі невизначені стали на бік “Мрії”, а також частково “патріотів”.

Читайте також:
Чим важливі для України вибори в Грузії

“Грузинська мрія” олігарха Бідзіни Іванішвілі на тлі “Нацруху” є більш проросійською партією. Вона прийшла до влади в 2011 році після тривалого періоду жорсткого керівництва “ЄНР” реформатора Михеїла Саакашвілі.

У попередньому парламенті було дві фракції: “Грузинська мрія” – 85 депутатів, “ЄНР” – 65.

Нагадаємо, в разі повернення до влади свого “Єдиного національного руху” голова Одеської обласної держадміністрації Михеїл Саакашвілі висловлював намір поїхати до Грузії “відстоювати перемогу” та рекомендував на пост глави МВС Грузії очільницю Національної поліції України Хатію Деканоїдзе.
Нинішня влада Грузії оголосила Саакашвілі в розшук та заочно арештувала.

Читайте також:
Саакашвілі пообіцяв не залишати Україну заради Грузії

Черновецький пролетів на виборах у Грузії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна