Нобелівську премію з економіки отримали американці за “теорію контрактів”

 

Нобелівську премію в галузі економічних наук у 2016 році присудили Оліверу Харту з Гарварду та Бенгту Хольмстрьому з Массачусетського технологічного інституту (обидва – США). Нагороду присуджено вченим “за їхній внесок у теорію контрактів”, інформує Deutsche Welle.

“Лауреати цього року розвинули теорію контрактів, всебічну схему для аналізу багатьох різноманітних питань у формуванні договорів, зокрема, виплат вищим керівникам на основі показників продуктивності, франшиз та співвнесків у страховому бізнесі, а також приватизації діяльності, яку виконувала держава”, – пояснив нобелівський комітет. Складність аналізу контрактів між економічними агентами полягає, зокрема, в тому, що у домовленостях присутній конфлікт інтересів, а жодна зі сторін не володіє повною інформацією.

Хольмстрьом у кінці 1970-х років показав оптимальний шлях укладання контракту між власником чи акціонером бізнесу та найманий менеджером, чия робота не є цілком підконтрольною першому. Запропонований ним принцип чітко визначає, наскільки контракт повинен пов’язувати результати роботи компанії із бонусами керівника.

Харт же у 1980-х зробив вагомий внесок у дослідження так званих “неповних контрактів”, оскільки угоди не можуть повністю описати всі можливі ситуації. Він запропонував шляхи вирішення ситуацій, коли не ясно, хто саме має ухвалювати рішення і в яких ситуаціях.

Читайте також:
Нобелівську премію миру отримав президент Колумбії, який домовився з “Тимошенко”

Нобелівську премію з фізики присудили вченим за розкриття секретів екзотичної матерії

Нобелівську премію з медицини отримав японець за дослідження механізмів аутофагії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна