Чим важливі для України вибори в Грузії

 

Сьогодні, 8 жовтня, в Грузії відбуваються чергові “історичні” парламентські вибори.

Потернційно вони можуть обернутися реваншем партії “Єдиний національний рух” екс-президента Михеїла Саакашвілі та, відповідно, усуненням від влади відчутно проросійської “Грузинської мрії”.
Такий результат може потягнути за собою перестановки в ієрархії української влади – не виключено, “грузинська команда” повернеться додому.

Крім того, привертає увагу участь у грузинських виборах екс-мера Києва Леоніда Черновецького, який тримається подалі від нових київських антикорупціонерів, отримав паспорт Сакартвело й намагається заручитись підтримкою “бабушок” тепер уже в Кобулеті.

Виборча система

Майже 3,5 млн. виборців обирають 150 депутатів парламенту.

Вибори проходять за змішаною системою: 73 депутати обираються “мажоритаркою” в одномандатних округах , ще 77 – за партійними списками.
При цьому “мажоритарка” двотурова: якщо ніхто 8 жовтня ніхто з кандидатів на окрузі не набере 50%, тоді через два тижні має відбутися другий тур голосування.

Разом з парламентськими виборами в шести округах Аджарії проходять вибори до Верховної ради Аджарії.

Крім цього, в різних виборчих округах Грузії проводяться проміжні вибори в муніципальні збори, позачергові вибори мерів і голів управ.

Партії і рейтинги

У бюлетені за пропорційною системою конкурують 25 партій.

За даними соціологів, прохідний бар’єр у 5% зможуть подолати лише дві партії/блоки.

Згідно з опитуванням компанії GFK, опублікованому 2 жовтня 2016 року, опозиційний блок “Єдиний національний рух”мав підтримку 26%, керівний блок “Грузинська мрія – демократична Грузія” проросійського олігарха Бідзіни Іванішвілі – 25,4%.

Лейбористська партія Грузія мала рейтинг 3,8%, “Вільні демократи” – 3,6%, “Держава для народу” з 2,6%, “Альянс патріотів” і блок “Демократичний рух” (проросійської екс-спікера Ніно Бурджанадзе) – по 1,5%.

Список “ЄНР” очолює Давід Бакрадзе, голова парламенту Грузії у 2008-2012 роках. Другий номер – безпартійна Сандра Рулофс, дружина Михеїла Саакашвілі.

Читайте також:
Саакашвілі висуває замість себе на виборах у Грузії дружину-голландку. ВІДЕО

На чолі списку “Мрії” – прем’єр-міністр Георгій Квірікашвілі, другий номер – міністр енергетики Каха Каладзе, колишній футболіст київського “Динамо” й “Мілана”, один із найкращих футболістів в історії Грузії.

Народний депутат від БПП Олександр Черненко, який зараз перебуває в Грузії як спостерігач за виборами, в коментарі сайту “Новинарня” за день до голосування розповів: грузинські вибори приховують неабияку інтригу, шанси двох провідних партій майже рівні, адже 30% виборців не визначилися, за кого голосувати.

“Грузини помітно охололи в ставленні до Іванішвілі та його партії, але й ностальгії за Саакашвілі немає, крім як у його палких прихильників. Ключовий чинник – відсутність прориву в економіці”, – зазначив Черненко, колишній голова Комітету виборців України.

Політичний бекграунд

Як відомо, після Саакашвілі, який перебував при владі з 2004 року, на парламентських виборах 2012-го уряд очолила “Грузинська мрія” Іванішвілі – олігарха-популіста, мільярдера з великим бізнесом у Росії, який мав французьке й російське громадянство.

На виборах-2012 до парламенту пройшли тільки дві партії: “Грузинська мрія” здобула 85 мандатів, “ЄНР” – 65.

Після цього, на тлі наслідків війни з Росією 2008 року та окупації РФ регіону Південної Осетії, нова влада Грузії суттєво зблизилася з Кремлем та згорнула частину реформ Саакашвілі, зокрема з ув’язнення вийшло багато засуджених при владі “ЄНР”.

Почалися кримінальні переслідування й арешти чільних діячів “ЄНР”.

Михеїл Саакашвілі, який виїхав з країни, позбавлений громадянства Грузії. У Тбілісі суд ухвалив рішення про його заочний арешт. Екс-президента переслідують за перевищення повноважень при розгоні опозиційної акції в листопаді 2007 року, коли загинули люди, розгром телекомпанії “Імеді”, розтрату бюджетних коштів.
Він називає це політичною розправою.

Один із найбільших закидів противників Саакашвілі на його адресу – 22 тисяч ув’язнених в ході очищення країни та проведення реформ 2004-2012 років.

При цьому після Саакашвілі Грузія так і не повернулася в СНД, загалом зберегла попередній європейський вектор розвитку, отримала позитивне рішення про безвізовий режим з ЄС.

Утім, за оцінками політологів, у разі перемоги “ЄНР” проєвропейська й так само проукраїнська орієнтація Тбілісі посилиться, а Росія отримає нового-старого жорсткого противника.

Щоправда, потрібно враховувати, що парламентській більшості “націоналів” доведеться існувати паралельно з президентом Георгієм Маргвелашвілі, який є ставлеником Бідзіни Іванішвілі, хай і з урізаними повноваженнями.

Читайте також:
Грузія і США домовились про зброю та військову допомогу

Грузія не хоче приєднуватись до санкцій ЄС проти Росії

Євросуд визнав частково незаконним арешт у Грузії прем’єра часів Саакашвілі

Саакашвілі і Деканоїдзе

Голова Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі зараз має одне громадянство – України, але є фактичним очільником партії “Єдиний національний рух” та дистанційно бере участь у грузинських політичних процесах.

Частину дописів у “Фейсбуці” Саакашвілі присвячує подіям у Грузії, пише в тому числі й грузинською мовою (дублює кількома мовами).

Так, 5 жовтня Саакашвілі розмістив відео багатолюдного мітингу прибічників “ЄНР” у Тбілісі:

Перед тим він заявив, що відправиться до Грузії, аби “захистити” там результати виборів 8 жовтня. При цьому він уточнив, що не залишить Україну назавжди.

“Я не залишаю Україну. Виїхати до Грузії після виборів не означає, що я залишу Україну. Факт в тому, що ми в Грузії перемагаємо у виборній боротьбі проти російського олігарха [Іванішвілі], який керує Грузією. Я, як патріот України і Грузії, захищаю результат виборів в Грузії, тут немає нічого сенсаційного”, – сказав екс-президент Грузії в коментарі українському телеканалу NewsOne.

При цьому Саакашвілі заявив, що бачить міністром внутрішніх справ Грузії Хатію Деканоїдзе, яка зараз займає посаду глави Нацполіції України.

“Якщо Хатія погодитися, то вона була б ідеальним главою МВС Грузії. Це моя думка, якщо ми говоримо про наступний уряд Грузії”, – додав Саакашвілі.

Одеський “губернатор” не боїться, що після прибуття до Грузії його можуть заарештувати через порушену кримінальну справу.

“Я залишаюся громадянином України. Георгій Маргвелашвілі (президент Грузії) не контролює поліцію, він контролює інші структури в Грузії. Якщо ми переможемо на виборах, не думаю, що він зможе мені щось зробити”, – упевнений Михеїл Саакашвілі.

За повідомленнями ЗМІ, Хатія Деканоїдзе не одержувала офіційних пропозицій очолити МВС Грузії. Однак, як випливає з коментарів її оточення, переїзд не виключений – “все буде залежати від результатів виборів” 8 жовтня.

За день до виборів у Грузії Деканоїдзе у “Фейсбуці” написала великий емоційний пост “про історичний вибір моєї рідної країни”, закликавши голосувати проти партії про-російського олігарха, який спирається на кримінальних авторитетів.

Деякі спостерігачі вважають, що в разі перемоги “ЄНР” Деканоїдзе справді може повернутися до Грузії.
Натомість в Україні залишатимуться Саакашвілі зі своїми політичними амбіціями та екс-заступник генпрокурора, екс-прокурор Одещини Давід Сакварелідзе, який розвиває нову партію – “Хвиля”.

Олександр Черненко, коментуючи заяву Саакашвілі, зазначив, що це “не більш як елемент піар-кампанії його політичної сили за кілька днів до виборів”.

Міхеїл Саакашвілі

Міхеїл Саакашвілі

За його словами, проблема “Єдиного національного руху” – відсутність харизматичного лідера. “Саме для того, щоб нагадати про Саакашвілі, пішла на вибори його дружина Сандра. А зараз Міхо просто передав виборцям особистий привіт”, – вважає спостерігач-депутат від БПП, наголошуючи на великій частці грузинських виборців, які не визначилися.

“Остаточна палітра нового грузинського парламенту стане зрозумілою лише після 22 жовтня, коли відбудеться другий тур голосування в мажоритарних округах, на яких обирається трохи менше половини депутатського складу. До цієї дати так і залишиться загадкою, хто ж формуватиме наступний грузинський уряд.

І навіть якщо партія Саакашвілі візьме реванш, то це ще не означатиме швидкого повернення свого лідера. Саакашвілі – громадянин України, і повернути йому грузинське громадянство зможе лише грузинський президент. Яким, принаймні до 2018 року, є Маргвелашвілі Георгій (висуванець “Грузинської мрії”)“, – підкреслює Черненко.

Новий “космос” Черновецького

Ще один “український слід” у грузинських виборах – Леонід Черновецький. Колишній народний депутат України, мер Києва 2006-2012 років отримав грузинський паспорт і тепер балотується як незалежний кандидат у мажоритарному окрузі в курортному містечку Кобулеті (чорноморське узбережжя Аджарії).

Леонід Черновецький

Леонід Черновецький

До Грузії Черновецький переїхав у 2011 році, коли президент Янукович усунув його від виконання функцій столичного мера і підчепив на гачок компромату.

За даними ЗМІ, в Кобулеті Черновецький відкрив пансіонат для знедолених дітей, а також соціальний фонд – на кшталт тих, що приносив йому успіх на виборах у Києві.

Тут, в Аджарії, екс-мер Києва має велику віллу на березі моря, розташування якої спричинило конфлікт: місцева влада зобов’язала магната відкрити доступ простих громадян до берега, який він перегородив своїм маєтком.

Читайте також:
Степана Черновецького звільнили з-під арешту в Барселоні, – батько

За рік до виборів Леонід Черновецький створив і взявся популяризувати політичний рух “За щасливу Грузію”, однак оголосив про розпуск цієї партії в травні 2016 року.

За його словами, він зіткнувся з проблемою формування команди й відклав партійний проект на майбутнє.

У команді Черновецького певний час перебував віце-спікер парламенту Грузії Мурман Думбадзе.

За його словами, закрити свій партійний проект Черновецького ймовірно спонукав Бідзіна Іванішвілі.

“Є думка, що Черновецький пішов з політики в обмін на той бізнес-проект, який він планував і не міг добитися дозволу [грузинської влади]”, – розповідав Думбадзе журналістам.

Однак екс-мер Києва не полишає планів пройти в грузинський парламент як мажоритарник.

“Чому я вирішив балотуватися в Кобулеті, тому що я живу в Кобулеті п’ять років, я сусід тих, кому пропоную свою кандидатуру на посаду мажоритарного депутата, тому знаю всі наші спільні проблеми не з чуток і живу з ними кожен день! Мені зрозуміле і близьке все то, що болить жителям рідного міста – бідність, відсутність інфраструктури, соціального захисту тих, хто його потребує перш за все – дітей і людей похилого віку, немає роботи, немає перспектив для молоді, відсутність інвестицій, курортний регіон, який потрібно розвивати… Все це тільки основні проблеми, вирішення яких я готовий присвятити себе! І головне – знаю, як це зробити!” – заявив Черновецький.

“З того, що я знаю, шанси виграти округ у нього не дуже великі”, – сказав “Новинарні” Олександр Черненко.

Читайте також:
У Тбілісі перед виборами підірвали авто депутата партії Саакшвілі

Прем’єр-міністр Грузії звинуватив Саакашвілі у підриві авто опозиціонера

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна