Україна підтримує обрання генсеком ООН португальця Гутерреша

 

Україна підтримує кандидатуру колишнього прем’єр-міністра Португалії Антоніу Гутерреша на посаду генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй. Про це заявив представник України в ООН Володимир Єльченко в ефірі “5-го каналу”, коментуючи голосування Ради Безпеки ООН з рекомендацією Генасамблеї призначити Гутерреша на посаду генсека.

“Ми симпатизували йому від самого початку, всі шість раундів голосування. Ми задоволені таким рішенням”, – сказав Єльченко.

Він вважає подальше обрання Гутерреша Генеральною Асамблеєю формальністю.

За словами Єльченка, у Гутерреша було кілька зустрічей з українською владою цього року, в ході яких він висловлював прихильну позицію щодо України.

“Гутерреш добре розуміє, що відбувається на сході України”, – додав наш представник в ООН.

Крім того, на думку Володимира Єльченка, Росія не скористалася правом вето під час голосування в Радбезі для збереження своєї репутації.

67-річний Гутерреш народився в Лісабоні, з 1995 року по 2002 рік очолював португальський уряд. У 2005-2015 роках обійняв посаду Верховного комісара ООН у справах біженців.

Всього на пост генсека претендувало 11 осіб, серед яких п’ять жінок.
Зокрема, серед кандидатів було шість осіб із країн Східної Європи, кандидата від якої поки жодного разу не обирали на посаду генсека.

Генеральний секретар ООН обирається строком на 5 років із можливістю переобрання.

Кореєць Пан Гі Мун очолює Організацію з 2016 року й не раз був розкритикований за його невиразну позицію щодо російської агресії.

Читайте також:
Радбез ООН одностайно проголосував за нового генсека-португальця

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна