Бразилець Рафаел Лусваргі: воював за “ДНР” і Росію від Дубліна до Сіетла, затриманий у “Борисполі”. ФОТО, ВІДЕО

Затримання Лусваргі в "Борисполі". Кадр відео

Затримання Лусваргі в “Борисполі”. Кадр відео

Служба безпеки України сьогодні, 6 жовтня, затримала в аеропорту “Бориспіль” найманця з Південної Америки, який воював проти України на боці терористичної організації “ДНР”.

Як з’ясувала “Новинарня“, ім’я арештованого терориста – Рафаел Маркес Лусваргі (Rafael Marques Lusvarghi).
Він – сталініст із Бразилії, колишній найманець Французького іноземного легіону. На Донбасі Лусваргі був поранений під ДАПом у його боротьбі “за єдину Росію від Дубліна до Сіетла”. Хвалився, що вбив принаймні чотирьох українців.

Чи то жадібність, чи убогість, чи дурість спонукали латиноамериканського бойовика їхати на Донбас “з бразильської побивки” через Київ, а не через Москву. Або ж прибічник “великої Росії” нев’їзний до РФ.

Операція СБУ

Очевидно, СБ України давно вела Лусваргі, адже він – відома в інтернеті персона, розпіарена проросійськими медіа.

“4 жовтня прокуратура міста Києва отримала дозвіл на його затримання з метою доставки до суду для обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Вербувальника затримали в аеропорту одразу після його прибуття в Україну з Бразилії”, – інформує прес-служба Генпрокуратури.

“…Професійно підготовлений бойовик – закінчив академію військової поліції та деякий час навчався у Курському державному університеті (РФ). Має навички альпінізму, військового лижника, радиста, знає, як захоплювати та утримувати заручників, працювати з вибуховими речовинами”, – оперативно поінформував слідами затримання прес-центр СБУ.

За даними спецслужби, “починаючи з листопада 2002 року найманець – громадянин однієї з країн Південної Америки – побував майже у всіх “гарячих точках” світу”.

“Восени 2014 року 32-річний професійний вбивця прибув на тимчасово окуповані території України та приєднався до банформування «Вікінг». Брав участь у бойових діях у районі Вергулівки, Первомайського, Горлівки, Старобешевого, Дебальцевого, Донецького аеропорту”, – ідеться в повідомленні.

Також іноземець тісно співпрацював з російськими спецслужбами, тренував бойовиків, формував з числа іноземців розрахунки мінометних батарей, зазначають в СБУ.

Затриманий латиноамериканець

Затриманий латиноамериканець. Фото з сайту СБУ

Латиноамериканця “пов’язали” під час перетину державного кордону України у терміналі “D” міжнародного аеропорту “Бориспіль” за сприяння Державної прикордонної служби.

ГПУ пише про присутність співробітників столичної прокуратури та Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області.

Під час огляду особистих речей правоохоронці виявили у бойовика іноземний паспорт, військовий квиток т.зв. “ДНР” (це видно на відео), наказ за підписом ватажка терористів Стрєлкова про нагородження медаллю за бойові заслуги, а також ноутбук, на якому – інтернет-листування з учасниками терористичних угруповань.

rafael-lusvargi-viyskoviy-kvitok

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України, інформує прес-центр СБУ.




З’ясувати ім’я затриманого було нескладно

Знайти через пошук по зображеннях цю саму незаблурену світлину та людину, яка на ній зображена, було нескладно: Рафаел Лусваргі

Знайти через пошук по зображеннях цю саму незаблурену світлину та людину, яка на ній зображена, було нескладно: Рафаел Лусваргі

Рафаел Лусваргі – із бразильської родини угорського походження, із середнього класу, народився в місті Сан-Паулу. Мати – вчителька, живе окремо від батька-бізнесмена зі  штату Мінас-Жерайс.

За даними видання “Глобо”, Рафаел у віці 18 років вступив у Французький іноземний легіон, де служив протягом трьох років (в гуманітарних місіях в Африці, уточнює сам Лусваргі в коментарях ЗМІ).

Прихильник лівих поглядів та Росії, Лусваргі їздив до РФ з наміром влаштуватися до збройних сил, але не був прийнятий (через іноземне громадянство) і повернувся Південної Америки.

Деякий час був співробітником військової поліції Бразилії (Polícia Militar). За його словами, їздив до Колумбії, де вступив до терористичної марксистської організації “Революційні збройні сили Колумбії” (ФАРК).

У 2014 році в Сан-Паулу був арештований за підозрою в насильницьких діях та організації вибуху під час протестів проти проведення чемпіонату світу з футболу, провів 45 днів за ґратами, але був виправданий судом.

Рафаел Лусваргі

Рафаел Лусваргі на Донбасі

Після того Рафаел Лусваргі у вересні 2014 року з’явився на Донбасі транзитом через Москву і приєднався до бандформування “ЛНР” “Призрак” на чолі з Олексієм Мозговим та “донських козаків” Павла Дрьомова.

“Козак” Дрьомов був убитий у грудні 2015-го, Мозговий – у травні того ж року.

Перед тим, 26 квітня, зазнав важкого поранення Лусваргі – біля Донецького аеропорту він потрапив під мінометний обстріл.
Так писали інтернет-ресурси терористів, які називають Рафаела “легендарний доброволець Рафаель Лусваргхі” та “бразильський лицар Новоросії”.

rafael-lusvarghi-dnr-3

Бразильський злочинець був командиром взводу в загоні Дрьомова, бойовики назвали його “лейтенант козачого війська донського”.

Особливі прикмети: шрами над лівою бровою (за деякими даними, це тату) і під лівим оком.

Читайте також:
У Британії вперше судять найманця за участь у війні на Донбасі

Лусваргі (ліворуч) серед терористів "ДНР"

Лусваргі (ліворуч) серед терористів “ДНР” біля Дебальцева

Як повідомляв “Глобо”, у загоні Рафаела – п’ять бразильців, три французи, один іспанець та американець.

“Врешті-решт, Бразилія більш небезпечна для життя, ніж регіон, який перебуває у стані відкритої війни. Тут (в Україні) принаймні розумієш, проти кого борешся”, – розповідав учасник боїв за Дебальцеве Рафаел братові Луці, який живе в Сан-Паулу.

Журналіст із Сан-Паулу Едуардо Енріке Де Фігейредо, який намагався зустрітися на Луганщині зі співвітчизником Лусваргі і взяти в Лусваргі інтерв’ю, в лютому 2015 року в інтерв’ю “Фактам” повідомив, що той командує розрахунком “Граду”.

lusvargi-grad

“Він (Лусваргі) з гордістю повідомив, що вбив вже мінімум чотирьох. І це до того, як став командиром розрахунку «Граду»! Скільки жертв на його рахунку тепер, після обстрілів Дебальцевого і Попасної, він  не знає і говорить, що конфлікт на сході України для нього всього лише «корида»“, – розповідав журналіст.

Лусваргі заявляє в різних інтерв’ю і на своїй сторінці в «Фейсбуці», що «США – це втілення зла». Тому ворогами він вважає американців і… троцькістів. Рафаель впевнений, що ідеологією самопроголошених республік повинен стати сталінізм, адже сепаратисти на Донбасі «дійсно, а не на словах, проти троцькізму».

Всі альбоми в соціальних мережах бразильця і його товаришів по службі буквально напхані портретами Сталіна і радянською символікою. Навіть на снарядах, які Лусваргі випускав з російського «Граду» по містах Дебальцеве і Попасна, він малював серп і молот. На своїй сторінці в «Фейсбуці» найманець розміщує фото Адольфа Гітлера і Єви Браун, нагадуючи, що скоро… День святого Валентина, і розмірковує про кохання”, писали в ЗМІ.

Лусваргі з комбатом "Призрака" Мозговим, нині вже вбитим

Лусваргі з комбатом “Призрака” Мозговим, нині вже вбитим

Судячи з військового квитка бразильця, з угруповання “ЛНР” він перебрався до “ДНР” – у 1-й мотострілецький батальйон “Вікінг” 1-ї бригади “ДНР”.

Лусваргі мав у “Фейсбуці” сторінку з адресою Donetsk45, але зараз вона недоступна.

“Вконтакті” (закритий): Rafael Lusvargy-Fernandovich

Читайте також:
Російський найманець Шустров: “ДНР/ЛНР” – це бл*дство,
крім як “сіра зона”, для РФ вони не цікаві

Любитель мультфільмів про козаків,
прибічник “Росії від Дубліна до Сіетла”

rafael-lusvargi-rafael-lusvarghi-intervyu

В інтерв’ю сайту терористів “Русвесна” в січні 2015 року (ще перед Дебальцевим) терорист Рафаел Лусваргі так пояснював, чому воює на боці бойовиків “ДНР”:
– Я приїхав сюди боротися за землю моїх предків, за славу і свободу Великої Русі, за Росію, за російський народ і його культуру, яку я дуже люблю.
Російські люди з Донбасу хочуть бути вільними від самої концепції держави Україна, яка була сконструйована ще до Майдану. У Косово була подібна ситуація в 2008 році, і його негайно підтримали влади країн Заходу. Згідно з міжнародним законодавством, у людей є право вибирати свою власну долю. Більшість тут хоче возз’єднатися зі своїми братами і сестрами в Російській Федерації. Схожий процес відбувався в Німеччині та Італії в XIX столітті, в черговий раз Німеччина об’єдналася в 1990 році і була підтримана Радянським Союзом в той час. Іншого шляху бути не може.

Бразильський прихильник “руского міра” називає себе язичником, що не заважає йому брататися з православними Московського патріархату та “захищати їх віру”.

– Я відчуваю тут себе як вдома, з моєю родиною! Я язичник, а хлопці православні, але це не проблема. Я давав присягу захищати православну віру, але від мене не вимагають приймати православ’я. Для мене велика честь боротися разом з ними за спільну справу. Я з дитинства знаю про козаків і дуже поважаю їх за сміливість і волелюбність, – казав він.

В іншому інтерв’ю він пояснював:

Я з дитинства любив Росію, російську культуру. У нас іноді показували радянські мультики. Наприклад про козаків.
А мій батько дуже любив один фільм, “Тарас Бульба”, який зняли в Аргентині за повістю Миколи Гоголя. З цих мультиків і фільмів все й почалося. Потім я багато читав, цікавився, любов до Росії зміцнювалася поступово.

Про свої політичні погляди Лусваргі розповідав так:
– З точки зору моралі я завжди був ультраконсерватор, хоча в деяких питаннях я поділяю соціалістичні погляди, також мені близький сталінізм. Сьогодні я можу ідентифікувати себе як євроазієць. Я є послідовником Олександра Дугіна і його філософських поглядів.

rafael-lusvargi-rafael-lusvarghi-3

Бразилець заявляв, що взагалі бореться за “єдину Євразію від Дубліна до Сіетла”:
– Уряд київської хунти, який незаконно узурпував владу і приніс війну на ці землі (Донбас), жорстоко поплатиться за це. Я бачу, що люди тут хочуть жити вільно й бути господарями своїх власних земель та доль тут, у Новоросії.
Але я сам думаю про Велику Росію і Євразії, яка повинна сягати від Дубліна до Сіетла. Я вірю, Західна Європа покається за свою ворожу політику щодо Росії. Також не завадило б забрати Аляску назад. Аляска це теж Росія!

Ще підбірка фото з соцмереж. Рафаэл Лусваргхи:

rafael-lusvargi_7 rafael-lusvargi_5 rafael-lusvargi_4 rafael-lusvargi_3 rafael-lusvargi_2 rafael-lusvargi_1 rafael-lusvarghi-dnr-1
<
>
Рафаел Лусваргі

Читайте також:
В зоні АТО затримали двох бойовиків,
один з яких виявився іноземним найманцем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна