Росія вимагає від США скасувати санкції, шантажуючи плутонієм

 

Влада РФ заявила, що відновить дію російсько-американських домовленостей з утилізації плутонію, якщо США скасують санкції проти Росії й так званий закон Сергія Магнітського. Про це йдеться в законопроекті, внесеному президентом Володимиром Путіним в Держдуму в понеділок, 3 жовтня, передає DW.

Також Росія вимагає від США скоротити чисельність військових сил НАТО біля російських кордонів та відмовитися від “недружньої політики щодо РФ”.

Крім того, Росія вимагає компенсувати їй збитки від санкцій.

Раніше в понеділок Росія призупинила дію угоди з урядом США про утилізацію збройового плутонію, а також протоколів до цієї угоди.
Відповідний указ президента РФ Путіна опублікований на офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ.

В указі йдеться, що дія угоди припиняється “у зв’язку з докорінною зміною обставин, з виникненням загрози стратегічній стабільності в результаті недружніх дій Сполучених Штатів Америки стосовно Російської Федерації і нездатності Сполучених Штатів Америки забезпечити виконання прийнятих зобов’язань з утилізації надлишкового збройового плутонію відповідно до міжнародних договорів, а також виходячи з необхідності вжиття невідкладних заходів щодо захисту безпеки РФ”.

Мова йде про домовленості 2010 року, які стосуються промислової утилізації надлишків збройового плутонію.

У квітні цього року Путін заявляв, що США не виконують свої зобов’язання по знищенню збройового плутонію, зберігаючи за собою його поворотний потенціал.
У Держдепартаменті США у відповідь заявили, що не порушили угоду з РФ щодо утилізації надлишків збройового плутонію і мають намір виконувати її.

Як відомо, закон Магнітського був прийнятий в США в 2011 році передбачає запровадження персональних санкцій проти низки російських чиновників, винних у смерті юриста Сергія Магнітського.

Читайте також:
США розширили санкційний список російських компаній

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна