Референдум проти мігрантів в Угорщині провалився через низьку явку

 

Референдум в Угорщині щодо розподілу квот ЄС на мігрантів, який відбувся в неділю, 2 жовтня, провалився через низьку явку – 43,3% при необхідних понад 50%. Про це повідомляє HVG.hu.

Згідно з даними Національного виборчого офісу, понад 98% виборців, що взяли участь у голосуванні, проголосували проти системи розподілу мігрантів, запропонованої ЄС. Проте це рішення не набуде чинності через недостатню явку виборців.

Найвища явка спостерігалася у медьє Ваш, проте й там вона не перевищила необхідні 50%, склавши 49,35%.
У Будапешті явка становила трохи менше 35%.

Зазначається, що фінальні результати референдуму будуть оголошені за кілька днів, оскільки всі виборчі комісії мають надіслати в центр офіційні листи з результатами.

Варто зазначити, що успішне проведення референдуму спричинило б нову кризу в Євросоюзі, стимулювавши інші країни відмовитись від прийому мігрантів, які розподіляються на рівні Брюсселя, та взагалі ігнорувати невигідні рішення європейського керівництва.

Ініціатор референдуму, правий прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що в разі негативного результату (підтримки розподілу квот) він готовий подати у відставку.

Уряд Угорщини провадив вартісну агітацію для підвищення явки на референдумі й відповідь “ні” на запитання в бюлетені: “Чи хочете ви надати ЄС право ухвалювати рішення щодо примусового переселення до Угорщини осіб, які не є її громадянами, без відповідних консультацій з парламентом Угорщини?”.

У понеділок, 3 жовтня, Орбан заявив, що результати референдуму щодо обов’язкових квот ЄС на мігрантів насправді перевищили підтримку угорцями вступу країни до Європейського Союзу.

“Ми добилися сьогодні відмінного результату, тому що ми перевершили результат референдуму про приєднання Угорщини (до ЄС). На референдумі за вступ (до ЄС) проголосувало 3 мільйони 56 тисяч осіб, а в даний час (на референдумі щодо квот ЄС на мігрантів) проголосувало 3 мільйони 204 тисячі осіб, і нам ще доведеться почути про масу голосів угорців з-за кордону”, – сказав Віктор Орбан.

Таким чином, прем’єр-міністр оголосив про свою “перемогу” на референдумі.

Тепер угорська влада шукатиме нових способів завадити прибуттю мігрантів із мусульманських країн до країни. Аби зірвати програму ЄС із розселення мігрантів, Орбан оголосив про намір ініціювати зміни до конституції Угорщини.

Голова Європарламенту Мартін Шульц напередодні заявляв: “Згідно з домовленостями, Угорщина повинна прийняти лише близько 1300 біженців. Проводити з цього питання референдум – це небезпечна гра”.

Шульц вважає, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан “ставить під сумнів правомірність європейського законодавства”. Крім цього, голова Європарламенту не виключає фінансових наслідків для тих країн ЄС, які не виявляють солідарність в умовах міграційної кризи.

“Якщо деякі країни-одержувачі (фінансової допомоги ЄС) вважають, що мають право на солідарність по відношенню до себе, але при цьому самі не повинні бути солідарними, то це, безсумнівно, буде обговорюватися при перевірці фінансового планування ЄС”, – підкреслив Шульц.

Читайте також:
В Європарламенті хочуть покарати Польщу й Угорщину за міграційну політику

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна