Новим президентом Естонії вперше стала жінка – Керсті Кальюлайд

 

Парламент Естонії (Рійгікогу) на позачерговому засіданні в понеділок, 3 жовтня, обрав на посаду президента країни Керсті Кальюлайд. Це перша жінка – президент Естонії в історії.

46-річна пані Кальюлайд, кандидатуру якої напередодні висунули 90 естонських депутатів, була єдиним кандидатом під час голосування.
За неї проголосував 81 із 98 присутніх депутатів. Для обрання необхідно було набрати щонайменше 68 голосів. Загалом в естонському парламенті 101 депутат.

Нова президентка Естонії має банківське й економічне минуле.

Біографія
Керсті Кальюлайд (Kersti Kaljulaid) народилася 30 грудня 1969 року в місті Тарту.
У 1992 році закінчила факультет біології Тартуського університету. У 2001 році в тому захистила ступінь магістра за спеціальністю “бізнес-управління”, в 2007 році одержала докторський ступінь.
У 1998-1999 роках працювала керівником проекту в відділі інвестиційного банкінгу в Hansapank Markets.
У 1999 році стала радником з економіки тодішнього прем’єр-міністра Естонії Марта Лаара.
2002 року Кальюлайд зайняла посаду керівника обліку управління на електростанції Іру компанії Estonian Energy, невдовзі стала директором цього підприємства.
7 травня 2004 року Керсті Кальюлайд стала членом Європейської Рахункової палати. У 2010-2014 роках відповідала в палаті за методику і складання річних звітів. В останні роки в палаті керувала складанням аудиту в аграрному секторі та проведенням реформ в палаті.
У вересні 2016 року Кальюлайд очолила створену при канцелярії парламенту Естонії раду з моніторингу розвитку.
Керсті Кальюлайд була також членом ради Естонського генного фонду. З 2012 року очолює раду Тартуського університету.
У 2001-2004 роках була членом партії “Ісамаалійт” (“Союз вітчизни”).

У Кальюлайд четверо дітей, двоє дорослих і двоє малолітніх: одна дочка і троє синів.

Чоловік Георгі-Рене Максимовський за фахом інженер-зв’язківець, працював у державній установі інформаційних комунікацій. У зв’язку з роботою дружини він займається вихованням дітей і домашнім господарством.

3 жовтня відбулася шоста спроба обрати президента Естонії за останні два місяці, зазначає “Європейська правда”.
Перший раунд виборів президента проходив у три тури наприкінці серпня за участю п’яти кандидатів у Рійгікогу і виявився безрезультатним. Потім Колегія виборників у двох турах також не виявила переможця, який би набрав більшість голосів.

Нинішній президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес пробув на посаді два п’ятирічні терміни і більше не міг претендувати на цю посаду.

Читайте також:
26,5 років Карімова та інші “найтриваліші” президенти екс-СРСР. ІНФОГРАФІКА

Естонія віддала Україні свого громадянина, який воював за “ЛНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна