МЗС Австралії: Для покарання винних у трагедії MH17 потрібен міжнародний трибунал “у стилі Локербі”

 

Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп виступає за створення трибуналу “в стилі Локербі” для покарання винних у катастрофі на Донбасі малайзійського “Боїнга” рейсу MH17. Про це Бішоп заявила журналістам програми Insiders, що випускається австралійською радіомовною корпорацією ABC. Витяги з інтерв’ю компанія оприлюднила на своєму сайті, повідомляє “Німецька хвиля“.

“Може бути організований судовий процес в стилі Локербі – трибунал, який буде заснований міжнародним співтовариством”, – підкреслила Джулі Бішоп.

За її словами, сформувати подібний трибунал у Нідерландах, “можливо, буде простіше”, однак, необхідно впевнитися, що “він буде наділений всіма необхідними повноваженнями”.

Наприклад, ідеться про екстрадицію, необхідну, щоб “притягнути до відповідальності всіх винних у цьому злочині”, підкреслила вона.

За словами Бішоп, подібний трибунал можна створити в обхід Ради Безпеки ООН, де Росія має право вето.

Міністр закордонних справ Австралії повідомила, що зустрічалася з представниками інших країн, які беруть участь в розслідуванні трагедії, під час візиту до Нью-Йорка, де у вересні проходила сесія Генеральної асамблеї ООН, та обговорювала з ними подальші кроки по даній справі.
Глава МЗС Австралії також вела переговори з владою Нідерландів, які оцінюють спектр можливостей для покарання осіб, що стоять за даним злочином.

Бішоп в кінці вересня вже заявляла, що Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна мають намір створити спеціальний трибунал, який не потребує схвалення Ради Безпеки ООН, для покарання винних у катастрофі малайзійського “Боїнга”. Міністр тоді також не виключила повторного внесення до Ради Безпеки ООН проекту резолюції про створення міжнародного трибуналу, після того як буде завершено офіційне розслідування обставин катастрофи.

Бішоп вважає, що імена відповідальних за атаку на “Боїнг” рейсу MH17 можуть бути названі до кінця 2016 року.

“До кінця року, можливо, на початку наступного року, список тих, хто, як ми вважаємо, повинен бути притягнутий до відповідальності буде підтверджений, а потім повинен бути судовий процес”, – повідомила глава МЗС Австралії.

Як повідомляла “Новинарня“, в Нідерландах 28 вересня були оприлюднені попередні результати розслідування загибелі малайзійського “Боїнга” на сході України. Міжнародна Спільна слідча група (JIT), яка включає представників Нідерландів, Малайзії, Австралії, Бельгії та України, прийшла до висновку, що літак був збитий з території, підконтрольної проросійським сепаратистам, ракетою “земля-повітря” з комплексу ППО “Бук”, доставленого на Донбас із Росії.
Щоб назвати імена конкретних обвинувачених, JIT продовжуватиме роботу до 1 січня 2018 року.

Нагадаємо, літак “Боїнг-777” компанії Malaysian Airlines, що здійснював рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, 17 липня 2014 року був збитий над територією Донецької області в районі Сніжного й Тореза (нова назва – Чистякове). На борту перебували 298 осіб, всі вони загинули. Різні незалежні розслідувачі довели, що причиною катастрофи став постріл бойовиків “ДНР” із зенітно-ракетного комплексу “Бук” 53-ї бригади збройних сил Росії. Визначено навіть його номер.

Трагедія МН17 на сході України порівнянна з так званою “справою Локербі”. Внаслідок  вибуху літака американської компанії Pan American над шотландським містом Локербі в грудні 1988 року загинули 270 осіб, в основному громадяни США. За підсумками розслідування було встановлено, що за теракт відповідальні громадяни Лівії, очолюваної тоді Муамаром Каддафі.
У 1999 році після тривалих переговорів полковник Каддафі погодився видати підозрюваних за умови, що суд відбудеться на нейтральній території. У квітні 1999 року підозрювані були передані шотландській поліції в голландському Утрехті, де на колишній американській військовій базі відбувся суд з дотриманням шотландських законів. У 2001 році суд виніс обвинувальний вирок щодо підсудних.

Читайте також:
За що отримав Георгіївський хрест російський офіцер із підрозділу,
який, імовірно, збив Боїнг MH17

У Нідерландах оприлюднили нові документи щодо збитого “Боїнга” на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна