Геращенко: З початку року вдалося звільнити з полону бойовиків лише 14 людей

 

З початку 2016 року Україні вдалося звільнити з полону бойовиків ОРДЛО лише 14 людей. Про це в інтерв’ю “Високому замку” повідомила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

“За весь час роботи мінської підгрупи нам вдалося звільнити 85 людей. Але цього року процес йде дуже тяжко. З початку року ми звільнили лише 14 людей з окупованих територій і трьох – з російських тюрем (Савченко, Афанасьєв, Солошенко – “Н”)“, – сказала перша заступниця голови Верховної Ради.

Геращенко додала, що бойовики не надто цінують своїх полонених, яких затримують українські силовики, і не поспішають обмінювати їх.

“Якщо ми дорожимо людьми, б’ємося за них, то іншій стороні на людей плювати. Наприклад, у травні цього року ЗСУ затримали поблизу Маріуполя вісім так званих саперів. Так вони себе позиціонували, казали, що розміновували поле. Насправді це були диверсанти… Ми були готові їх обміняти, але інша сторона відмовилася. Їх цікавить лише амністія для ватажків”, – сказала віце-спікер.

Геращенко нагадала, що у полоні бойовиків перебувають і жінки, зокрема – на початку вересня туди потрапила представниця силових структур України.

“Необережно поїхала на весілля до родичів на окуповану територію, її там і здали. Є ще одна жінка з Західної України, яка у списках значиться як представник ЗМІ”, – сказала вона.

При цьому Ірина Геращенко додала, що їй невідомі факти сексуального насилля над жінками-заручниками з боку бойовиків.

Наразі за офіційними даними, які підтверджує Геращенко, в полоні в ОРДЛО перебувають 111 українців, при цьому самі бойовики підтверджують у них наявність лише 45-ти громадян України.

Читайте також:
СБУ: в полоні бойовиків залишаються 111 українців

Представники ОРДЛО назвали умови звільнення з полону українців. Україна готова до компромісів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна